Connect with us

Sanatate

După infarct, un stent îți poate salva viața

Published

on

Ce este un stent?

Stentul este un dispozitiv metalic de dimensiuni mici care se implantează în interiorul unui vas de sânge îngustat prin care fluxul sanguin este redus.

Stentul funcționează ca o armatură – prin montare într-o zonă de îngustare stentul menține artera permeabilă astfel încât sângele poate circula fără nici un obstacol. Cel mai frecvent stenturile sunt folosite pentru ameliorarea fluxului sanguin prin arterele coronare.

Există mai multe tipuri de stenturi?

Există multe tipuri de stenturi coronariene, cu dimensiuni diferite adaptate pentru fiecare tip de leziune. În prezent se folosesc aproape exclusiv stenturi farmacologic active (DES – Drug Eluting Stents). Aceste stenturi sunt acoperite cu substanțe care se eliberează în timp, prevenind reîngustarea în interiorul stentului.

În ultimii ani au apărut stenturi non-metalice (BVS – BioVascular Scaffolds), realizate din polimeri care se dizolvă progresiv în timp. Și aceste stenturi sunt impregnate cu medicamente care previn reîngustarea. După o perioadă de 2-3 ani stentul se absoarbe complet și artera își reia complet motilitatea, fiind similară unei artere normale.

Ce sunt arterele coronare?

Arterele coronare sunt vase de sânge care formează o rețea în jurul inimii prin care circulă sânge oxigenat către mușchiul cardiac (numit și miocard).

Prin contracția sa, miocardul pompează sânge către toate organele din corp – pentru a realiza acest lucru, mușchiul cardiac are nevoie de propria vascularizație care să îi asigure funcționarea normală cu fiecare bătaie cardiacă. Această vascularizație este realizată de arterele coronare – există 3 artere coronare care se ramifică în ramuri din ce în ce mai mici.

În timp, arterele coronare pot suferi îngustări care limitează semnificativ fluxul de sânge. Aceste îngustări apar datorită depunerii de colesterol în interiorul arterelor și sunt mai frecvente la persoanele care fumează, au diabet zaharat, nivel crescut al colesterolului în sânge sau alți factori de risc. Când mai multi factori de risc se cumulează, șansele de apariție a bolii coronariene și de formare a leziunilor coronariene crește considerabil. Citește mai multe despre afectarea arterelor coronare în secțiunea Boala Coronariană.

Sunt două lucruri esenţiale pentru ca tratamentul obstrucţiei vaselor coronare prin proceduri intervenţonale de revascularizaţie (bypass sau implantarea unui stent) să fie eficient şi să ofere pacientului posibilitatea unei vieţi normale: 1. schimbarea modului de viaţă prin reducerea stresului, oprirea fumatului, scăderea colesterolului şi al glicemiei, controlul tensiunii arteriale ce duce la tratarea simultană a factorilor de risc coronarian 2. respectarea corectă, zi de zi, a tratamentului medicamentos antiagregant plachetar indicat de medic. Poate fi necesară repetarea operației sau revascularizarea intervențională, în condiţiile în care artera sau vena utilizată ca grefă se obstruează sau dacă un nou blocaj se dezvoltă în alte artere care anterior erau sănătoase.

Continue Reading

Sanatate

Președintele Iohannis s-a vaccinat împotriva Covid-19

Published

on

Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat public, la ora 10.00, la Spitalul Militar din Capitală. Șeful statului marchează astfel începerea celei de-a doua etape a campaniei de imunizare împotriva COVID-19 din România.

„Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea”, a spus Klaus Iohannis după ce s-a imunizat împotriva COVID.

„Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricție, ne vor scoate din pandemie”, a adăugat el.

Continue Reading

DIVERSE

Sport

Facebook

NASA

TOP 5 VIZUALIZARI