Home » Diverse » NASA » Primul pas pe Lună! Pe 20 iulie se împlinesc 50 de ani

Primul pas pe Lună! Pe 20 iulie se împlinesc 50 de ani

În acest an se împlinesc 50 de ani de la primul pas pe lună. Apollo 11 este denumirea primei misiuni în care omul a pășit pe Lună, suprafața satelitului natural al Pământului.

Pe data de 16 iulie 1969, echipajul format din Armstrong, comandat, Buzz Aldrin, pilotul modulului lunar Eagle și Michael Collins, pilotul modului de serviciu, au început misiunea Apollo 11. Cei trei s-au instalat în fața modului de comandă Columbia al navetei atașată rachetei lansatoare Saturn V și au pornit. Racheta cu o lungime de 111 metri a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, iar după patru zile, la ora 20:18 GMT, Aldrin a confirmat faptul că modulul lunar Eagle s-a desprins de Columbia și a ajuns pe Lună. 

Peste 600 de milioane de oameni au urmarit pe 20 iulie 1969 la 02:56 GMT, de pe pamant, clipa in care astronautii Neil Armstrong si Buzz Aldrin au pasit pe Luna.

Pe data de 20 iulie, ora 02:50 GMT, Nei Armstrong a ieșit din modul pe o scară prea scurtă și a fost nevoit să sară pentru a ajunge pe solul lunar. A atins solul lunar la ora 02:56 GMT.

Armstrong a declarat, imediat dupa ce a pus piciorul pe Luna: “Este un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire”.

Momentele istorice au fost “capturate” de camerele TV instalate de Eagle si pornite de Armstrong.

După aproximativ 20 de minute, pe Lună a coborât și Aldrin, iar timp de 2 ore, 36 de minute și 21 de secunde, astronauții au strâns aproximativ 22 de kilograme de roci pe care le-au adus pe Pământ. Cât timp au stat pe Lună, astronauții nu au uitat să lase acolo, drept amintire, o placă de oțel inscripționată cu un mesaj de pace, dar și un drapel american semnat de președintele Richard Nixon. După confirmarea aselenizării, șeful statului a intrat în direct, de la Casa Albă, cu astronauții. Pe data de 24 iulie, la 8 zile de la misiune (195 de ore, 18 minute și 35 de secunde) echipajul de astronauți s-a întors pe Pământ.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.