Home » Diverse » Curiozitati » Yersinia pestis – bacteria care a ucis 100 de milioane de oameni in secolul XIV – exista si astazi

Yersinia pestis – bacteria care a ucis 100 de milioane de oameni in secolul XIV – exista si astazi

Dupa sute de ani, oamenii de stiinta au descoperit ca bacteria care a provocat “moartea neagra” in Europa medievala traieste si in prezent, scrie dailymail.co.uk .

In Marea Britanie, AND-ul prelevat de la scheletele victimelor “ciumei negre” din Evul Mediu a scos la iveala un adevar infricosator: Bacteria “Yersinia pestis” este inca prezenta in ramasitele umane din secolul al XIV-lea.

Oamenii de stiinta spun ca “yersenia pestis” este responsabila pentru moartea a nu mai putin de 100 de milioane de oameni intre anii 1348-1353. Oamenii de stiinta si-au pus o intrebare legitima: este microorganismul la fel de periculos in ziua de astazi? Primele teste au indicat ca bacteria prelevata din ramasitele mortilor se raspandeste mai lent si este, in noua forma, mai putin fatala.

Bolnavii de ciuma neagra aveau ca simptome spasme musculare, febra, tuse cu sange, umflarea ganglionilor limfatici. Alte semne al bolii sunt inflamarea ganglionilor limfatici in zona inghinala, gat si axile.

Studiul face si dreptate in lumea animalelor: oamenii de stiinta cred ca sobolanii, considerati secole la rand ca fiind principalii vinovati ai transmiterii ciumei negre, nu mai sunt considerati principala cauza a raspandirii acestei boli.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.