Home » Diverse » Curiozitati » Top 5 diferente intre Polul Nord si Polul Sud

Top 5 diferente intre Polul Nord si Polul Sud

Polul Sud si Polul Nord difera nu numai prin pozitia geografica in sine, ci si prin anumite aspecte specifice doar unuia dintre ei, nu si celuilalt.

Printre diferentele majore care exista intre Polul Nord si Polul Sud, cateva se regasesc intr-un top publicat pe Listverse.com.

Continent vs Ocean

Regiunea Artica este de fapt un ocean inghetat, in vreme ce Antartica este un continent in sine, cu roci si forme de relief, ca munti, vai si lacuri, inconjurat de ocean. In Antarctica este unul dintre cei mai cunoscuti vulcani din lume, Erebus.

Cu toate ca Antartica este un continent, iar Polul Nord e format doar din gheata. Polul Nord prezinta interes politic si social din partea multor state ca: Danemarca, Rusia, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finaland si SUA, aceasta pentru ca, potrivit geologilor americani, aici se afla jumatate din resursele petroliere de pe Glob. Polul Sud, adica Antarctica nu apartine niciunui stat si nu a fost niciodata colonizata sau populata de eschimosi.

Gheata peste tot

Cel mai sudic continent al planetei contine 90% din totalul gheturilor care exista pe Terra, ceea ce face ca aici sa fie trei sferturi din resursele de apa proaspata.

Datorita acestui fapt, unii s-au gandit sa taie bucati imense de gheata ca sa o foloseasca drept sursa de apa potabila in zonele aride ale Globului. Printul Mahommed-al-Faisal al Arabiei de Saudite a planuit, de pilda, sa aduca un aisberg de 100 de milioane de tone din Antartica, in Peninunsula Arabica. In comparatie, Polul Nord are mult mai putina gheata decat Polul Sud.

Ursii polari si pinguinii. De ce exista rechini in Arctica, dar nu si in Antarctica

Multi oameni cred ca ursii polari si pinguini impart acelasi habitat. Este o falsa idee indusa de cartile postale. Pinguinii traiesc numai in emisfera sudica, adica in Antartica, unde nu exista pradatori naturali. Daca pinguinii ar trai in acelasi loc cu ursii polari, atunci acestia din urma nu ar avea nicio problema in ceea ce priveste sursele de hrana.

Ursii polari, in schimb, traiesc numai la Polul Nord. Sunt stapanii gheturilor din Oceanului Arctic, fiind cei mai mari pradatori de uscat.

Printre numeroasele diferente intre cei doi Poli, cel sudic si cel nordic, se numara si diferitele specii ce pot supravietui in aceste medii. Rechinii, de exemplu, pot fi gasiti in Arctica, insa niciuna dintre specii nu traieste in Antarctica. Apele din Antarctica au o temperatura prea scazuta pentru a putea permite supravietuirea rechinilor in acea zona. In Arctica, insa, traiesc aproximativ 12 specii de rechin.

Tinutul nimanui

In ciuda imaginilor simbolice cu exploratori care isi infig steagurile triumfatori in gheata Polului Sud, Antartica este singurul loc de pe Glob care nu apartine niciunui stat.

Nu exista urme ale unor populatii indigene, iar regiunea este guvernata de Tratatul Antarcticii, care stipuleaza ca teritoriul in sine si resursele lui sa fie folosite numai in scopuri stiintifice si cu ganduri pasnice.

In schimb, peste patru milioane de oameni traiesc la Polul Nord, atat in sate, cat si in orase.

Frig si inghet

Polul Sud este mult mai rece decat Polul Nord. Temperaturile din Antartica sunt atat de scazute, incat zapada nu se topeste niciodata in unele zone ale continentului.

Temperatura medie anuala este de -49 de grade Celsius, ceea ce il face cel mai rece loc de pe Pamant. In comparatie, temperatura medie in timpul iernii in zona arctica este de -34 de grade Celsius si creste cu cateva grade in timpul verii.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata pe Glob a fost de -89,6 grade Celsius si a fost semnalata la Vostok, langa polul sudic geomagnetic.