Home » Diverse » Curiozitati » Oamenii de știință au obținut prima imagine a unei găuri negre

Oamenii de știință au obținut prima imagine a unei găuri negre

Prima imagine cu o gaură neagră a fost prezentată miercuri de oamenii de știință. O echipă de cercetători au început proiectului Event Horizon Telescope (EHT) în anul 2012, cu scopul de a surprinde imagini cu găuri negre.

Aceștia au prezentat miercuri, în șapte conferințe de presă, desfășurate simultan în Bruxelles (Belgia), Santiago (Chile), Taipei si Shangai (China), Tokyo (Japonia) si Washington D.C. (SUA), rezultatele obținute.

Astfel, oamenii de știință ai EHT au obținut prima imagine a unei găuri negre folosind datele colectate din galaxia M87.
Imaginea prezintă un inel strălucitor, format în timp ce lumina este întinsă în jurul gravitaţiei extrem de puternice din jurul găurii negre, care este de 6,5 miliarde de ori mai masivă decât Soarele. Această imagine e cea mai puternică dovadă a existentei găurilor negre super masive și deschide o arie nouă de cercetare, a găurilor negre și a gravitației lor”, potrivit unei postări publicate pe pagina de Facebook a EHT.

Faptul că nici măcar lumina nu poate scăpa de atracţia gravitaţională a unei găuri negre face observarea acestor monştri spaţiali foarte dificilă. Oamenii de ştiinţă s-au orientat spre inelul de lumină – materie şi radiaţii absorbite de gaura neagră care înconjoară cu viteză uriaşă orizontul evenimentului înainte de a dispărea în interiorul găurii negre – care delimitează zona de întuneric absolut care este, de fapt, gaura neagră. Acest inel de lumină, care se manifestă doar în cazul găurilor negre active, care înghit materie, este cunoscut şi drept “umbra” sau “silueta” găurii negre.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.