Connect with us

Curiozitati

Cea mai scumpa bicicleta din lume costa mai mult decat un Rolls Royce!

Published

on

Bicicletele sunt considerate astazi unele dintre cele mai economice si ecologice mijloace de transport din lume. Specialistii ecologisti din intreaga lume ii indeamna pe oameni sa foloseasca bicicletele pe distantele scurte, in detrimentul autoturismelor, in special pentru a proteja mediului inconjurator.

Cu toate astea, unele biciclete ajung sa coste cat o masina de lux. Placate cu metale pretioase, decorate cu pietre swarovski si diamante, exclusivistele biciclete sunt evaluate la preturi exorbitante. Mai mult decat atat, acestea si-au gasit deja cumparatorii. Sa le luam pe rand insa.

Trek Butterfly Madone este cea mai scumpa bicicleta din lume, pretul acesteia fiind de nici mai mult, nici mai putin de 500.000 de dolari. Bicicleta a fost creata special pentru a sarbatori intoarcerea pe pista a ciclistului american Lance Armstrong, care a reusit sa doboare recordul mondial, castigand de sapte ori la rand, Turul Frantei. De altfel, pe cadrul sau, este inscriptionat mesajul „LiveStrong” (o traducere cu subinteles pentru „traiasca Armstrong”).

Trek Butterfly Madone este realizata de designerul Damien Hurst, care s-a gandit sa decoreze atat cadrul, cat si rotile bicicletei cu aripi de fluturi roz, transformand-o astfel intr-o piesa unicat.

Continue Reading

Curiozitati

Dacă ai călători înapoi în 2019 și ai izola pacientul zero, pandemia de COVID-19 ar mai avea loc?

Published

on

Fizicienii au considerat călătoria în timp teoretic posibilă de când Einstein a formulat teoria relativității. Dar dacă am putea călători înapoi în timp și am schimba trecutul, ce s-ar întâmpla cu viitorul?

Un nou studiu oferă un potențial răspuns: nimic.

„Evenimentele se reajustează în jurul oricărui lucru care ar putea provoca un paradox, deci paradoxul nu se întâmplă”, a declarat Germain Tobar, autorul studiului și student la Universitatea din Queensland.

Calculele lui Einstein sugerează că este posibil ca un obiect din universul nostru să călătorească prin spațiu și timp într-o direcție circulară, ajungând în cele din urmă într-un punct al călătoriei sale unde a fost înainte – o cale numită curbă închisă, asemănătoare timpului.

Cu toate acestea, fizicienii continuă să se lupte cu scenarii în care călătorii în timp modifică evenimentele care s-au întâmplat deja. 

Cel mai faimos exemplu este cunoscut sub numele de „paradoxul bunicului”: Să spunem că un călător în timp se întoarce în trecut și ucide o versiune mai tânără a bunicului său. Bunicul atunci nu ar avea copii, ștergându-i pe părinții călătorului în timp și, bineînțeles, și pe călătorul în timp. Dar atunci cine l-ar ucide pe bunic?

Pentru a aborda paradoxul, Tobar și supervizorul său, dr. Fabio Costa, au folosit „modelul cu bilă de biliard”.

Aceștia și-au imaginat o serie de bile de biliard care se ciocnesc pe o masă de biliard circulară, ca o curbă închisă, asemănătoare timpului.

Cercetătorii au calculat că, indiferent dacă traiectoria unei bile este modificată la un moment dat în călătoria sa, interacțiunile viitoare cu alte bile îi pot corecta drumul, iar bila va reveni în aceeași poziție și cu aceeași viteză pe care ar fi avut-o dacă nu ar fi intervenit nimeni.

Aplicat „paradoxului bunicului” acest lucru ar însemna că ceva ar interveni întotdeauna în calea încercării tale de a-ți ucide bunicul.

Înapoi la exemplul coronavirus. Să presupunem că trebuia să călătorești înapoi în 2019 și să izolezi pacientul zero. Conform teoriei lui Tobar, pandemia ar avea loc cumva.

Cei doi cercetători care au realizat studiul spun că, deși modelul este prea simplu pentru a reprezenta întreaga gamă de cauze și efecte din universul nostru, este un bun punct de plecare pentru viitorii fizicieni. 

Continue Reading

DIVERSE

Sport

TOP 5 VIZUALIZARI

Copyright eMedia Bacau 2010-2020. Toate drepturile rezervate. Mihai Ena.