Home » Diverse » Curiozitati » Ce greutate are Calea Lactee

Ce greutate are Calea Lactee

Conform unei noi măsurători descrise drept “super-precise”, galaxia în care se află Sistemul Solar, Calea Lactee, are masa de 890 de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui, informează joi Live Science.

Această masă de 890 miliarde de sori corespunde unui număr cu adevărat „astronomic” de kilograme: 1,8 tredecilioane.

Un tredecilion desemnează un număr format din cifra 1 urmată de 42 de zerouri. De asemenea, 1,8 tredecilioane de kilograme sunt echivalente cu aproximativ 6 miliarde de miliarde de miliarde de elefanţi, 296 de cvadrilioane de mase terestre sau de 135 de ori masa găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre.

Calea Lactee constă în mai mult decât stele, nori de gaze şi alte structuri şi obiecte cosmice vizibile, formate din materie barionică. La fel ca marea majoritate a galaxiilor, cea mai mare parte a masei galaxiei noastre se află în haloul nevăzut de materie întunecată din jurul său, halou care exercită o influenţă gravitaţională puternică, fără a forma obiecte astronomice care să poată fi observate direct. În acest caz, cercetătorii au aflat că masa materiei întunecate este egală cu aproximativ 830 de miliarde de mase solare – sau aproximativ 93% din masa totală a Căii Lactee.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.