Home » Diverse » Auto » Tot ce trebuie să ştii despre uleiul de motor

Tot ce trebuie să ştii despre uleiul de motor

Specialiştii revistei Auto Bild îţi spun tot ce trebuie să ştii despre uleiul de motor.

Cât de des trebuie verificat uleiul?
E mai bine mai des decât prea rar. De regulă, se recomandă verificarea uleiului la fiecare al treilea plin de combustibil. În cazul unei maşini mai vechi, despre care ştii că “mănâncă” ulei, e recomandat să verifici uleiul chiar mai des. Dacă se aprinde becul avertizor pentru presiunea/ nivelul uleiului, opreşte imediat motorul şi completează dacă e cazul. O cantitate de ulei de rezervă în portbagaj nu strică niciodată.

De ce trebuie schimbat uleiul cu regularitate?

Uleiul de motor îmbătrâneşte şi se uzează. Aditivii din ulei se depun, iar în timp, uleiul se contaminează cu combustibil, praf şi pilitură de fier. La motoarele pe benzină, pornirile frecvente la rece duc la diluarea uleiului cu combustibil nears. La mersul pe distanţe scurte se acumulează apă în circuitul de ungere, determinând reducerea proprietăţilor de lubrifiere ale uleiului. La motoarele diesel, uleiul se îngroaşă datorită acumulării de funingine. Prin urmare, completarea cu ulei proaspăt nu e suficientă. Uleiul trebuie schimbat periodic, în funcţie de specificaţiile producătorului maşinii.

Se pot amesteca tipuri diferite de ulei?

Nu, dacă ambele corespund specificaţiilor. Dacă se adaugă ulei cu specificaţii superioare, nu e nici o problemă.

De ce trebuie ţinut seama la alegerea uleiului?

Alegerea uleiului trebuie făcută potrivit recomandărilor producătorului (vezi manualul de utilizare a maşinii). Codurile corespunzătoare sunt marcate şi pe recipientele de ulei. Dacă uleiul nu respectă recomandarea producătorului maşinii şi motorul se defectează, reparaţia nu este acoperită de garanţie. Dacă producătorul nu specifică ce tip de ulei trebuie folosit, trebuie să ţii cont de recomandările standardului european ACEA.

Alegerea uleiului poate influenţa consumul?

Da, prin folosirea unui ulei cu vâscozitate scăzută se reduc frecările în motor şi implicit şi consumul de combustibil. Adăugarea de aditivi nu este recomandată. Uleiurile de calitate sunt deja aditivate, astfel că adăugarea suplimentară de aditivi nu este necesară.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.