Home » Diverse » 6 Decembrie: Sfântul Nicolae, ocrotitorul celor sărmani

6 Decembrie: Sfântul Nicolae, ocrotitorul celor sărmani

Sfântul Nicolaesărbătorit pe 6 decembriesupranumit “Făcătorul de minuni” şi ocrotitorul celor sărmani, este una dintre cele mai populare figuri ale creştinătăţiinumele lui fiind legat de dărnicie şi compasiunedar şi de cadourile ori “nuieluşele” pe care le pune în ghetuţele copiilor.

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai populari sfinţi, numit şi Moş Nicolae sau Sân’ Nicoară, nu este un personaj desprins din legende. El a fost episcopul cetăţii Mira din regiunea Lichia,Asia Mică. Şi-a dedicat viaţa săracilor, în special copiilor, pe care-i ajuta în ascuns. De aceea, a devenit în timp un simbol al dărniciei Domnului. În tradiţia populară românească este întruchipat ca un moş cu barbă albă, călare pe un cal, care vesteşte îmbătrânirea anului.

Datorita minunilor pe care le-a facutSfantul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, in special al celor saracidar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate si al celor acuzati pe nedrept.

Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italiaîntr-o criptă din care izvorăşte un lichid incolornumit “Mana/ Santa Mana“. Potrivit tradiţieiepiscopul acestei eparhii amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvântează şi îl împarte credincioşilor. 

În mod tradiţional, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii, dar şi adulţii îşi pun ghetuţele lustruite la uşă pentru ca Moşul să le umple cu daruri.

Înainte, copiii din mănăstiri agăţau şosetele la uşă cu scrisori pentru Sfântul Nicolae în care se lăudau cât de cuminţi au fost.

La sate, ziua de 6 decembrie este considerată data începerii iernii şi se spune că în această zi va ninge, căci Moş Nicolae îşi scutură barba lungă şi albă.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.