Home » Bacau » Lectie de istorie cu nimfe, daci si romani: “ROMA-ROMÂNIA: două popoare, o cultură”. FOTO/VIDEO

Lectie de istorie cu nimfe, daci si romani: “ROMA-ROMÂNIA: două popoare, o cultură”. FOTO/VIDEO

Proiectului intercultural „ROMA-ROMÂNIA: două popoare, o cultură”, realizat de Asociaţia „ÎMPREUNĂ CONSTRUIM VIITORUL” din Bacău si Asociaţia culturală „GRUPPO STORICO ROMANO” Roma, Italia, a ajuns la ediţia a II-a.

Băcăuanii aflați sambătă, 5 mai, la cumpărături sau la plimbare in zona centrala a orașului au avut ocazia să vadă sau să revadă câteva din obieceiurile din perioada daco-romană: demonstratii de lupte, nimfe, dansuri dacice, intreceri intre gladiatori si lupte libere.

Dacii şi romanii, în frunte cu câteva frumoase nimfe au pornit în marş din parcarea hotelului Decebal, au trecut prin fata statuii poetului George Bacovia şi s-au oprit în Piateta din fata Casei de Cultura “Vasile Alecsandri”. Pe drum, zeci de băcăuani curioşi s-au oprit, le-au făcut poze sau i-au filmat.

Trecătorii au fost încântaţi de atmosfera. Nu doar cei familiarizați cu procesul de etnogeneză a românilor au asistat la inedita manifestatie. Chiar şi cei mici au aplaudat și chiar isi indemnau părintii să plece cat mai repede spre Roma, Milano, Torino…

PROGRAM – “Roma – Romania, doua popoare o cultura” / Bacau:

  1. 10.00-11.30 – FESTIVITATEA DE DESCHIDERE – în aula Universităţii ”Vasile Alecsandri” Bacău. La festivitate a fost transmis mesajul primarului Romei, prin prezența d-lui Federico Mollicone, preşedintele Comisiei de Cultură, Sport, Politica de Tineret si Comunicare din cadrul Primăriei Romei, mesajul de bun venit din partea Primăriei municipiului Bacău, precum şi cel al preşedintelui Asociaţiei „Gruppo Storico Romano”.
  2. 14.30-16.30 – CORTEGIUL ISTORIC – manifestare publică adresată tuturor cetăţenilor municipiului Bacău
  3. Spectacolul NOAPTEA GLADIATORILOR, ora 19.30, la TEATRUL DE VARĂ, organizat de Gruppo Storico Romano, Roma-Italia.

ROMA este eterna prin mostenirea pe care a lasat-o lumii: popoarele neolatine. Nasterea acestor popoare neolatine este rezultatul romanizarii , a unui proces istoric universal. Romanizarea s-a infaptuit in conditiile impactului pe care l-a avut civilizatia romana superioara asupra teritoriilor cucerite. Destinul poporului nostru este legat, indisolubil, de acela al Romei imperiale.

Cucerirea dacilor (condusi de Decebal) de catre romani in urma razboiului din 105-106 este ilustrata de scenele de pe Columna lui Traian. Informatii despre razboaiele daco – romane sunt pastrate de basoreliefurile unui monument aflat la Roma – Columna lui Traian. Este un monument ridicat in anul 113, in forul omonim din cetatea eterna. Acest monument a fost numit sicolumna centenaria, caci el avea aproximativ 100 de picioare romane, adica aproximativ 40 de metri, fiind considerat o adevarata mina de aur in privinta informatiilor oferite posteritatii cu privire la vitejia, curajul si lupta populatiei autohtone pentru apararea propriului teritoriu, un poem figurativ sau o cronica ideala care povestea lumii intregi victoria romanilor in confruntarea lor cu dacii.

Romanii cuceritori au intrat in multiple relatii cu populatia cucerita. Din dacii romanizati si din romanii veniti aici, ne tragem noi cu toate trasaturile noastre specifice.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.