Home » Bacau » Bravo, Bacău! Suntem printre judetele cel mai aproape de ţinta de 20.000 de semnături pentru iniţiativa”Fără penali în funcţii publice”

Bravo, Bacău! Suntem printre judetele cel mai aproape de ţinta de 20.000 de semnături pentru iniţiativa”Fără penali în funcţii publice”

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice mai are nevoie de 100.000 de semnături pentru a ajunge în Parlament, deşi a depăşit pragul de 500.000 de semnături, pentru că legea impune condiţia ca iniţiativa să strângă câte 20.000 de semnături din cel puţin 21 de judeţe, a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

“Chiar dacă azi am ajuns la 500.000, nu s-a terminat. Fără cele 100.000 de semnături în cele 14 judeţe, tot acest efort extraordinar, toată această mobilizare exemplară vor fi fost zadarnice. Cele 500.000 de semnături sunt doar o victorie de etapă, trebuie să ne adunăm toată energia şi să continuăm. Pentru că legea ne cere ca în cele 500.000 de semnături să fie câte 20.000 de semnături în 21 de judeţe. Cred că fiecare dintre noi a avut un moment în care şi-a întrebat părinţii şi bunicii: ce-ai făcut atunci când lucrurile puteau fi schimbate în bine pentru ţară, unde erai? Cu o semnătură pentru # farapenali scriem acum răspunsul pentru copiii şi nepoţii noştri. Le vom putea răspunde: am semnat #farapenali, am luptat ca România să fie condusă de oameni cinstiţi”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR.

Până în prezent, şapte judeţe din ţară au depăşit pragul de 20.000 de semnături impus de lege. Alte 14 judeţe trebuie să strângă 20.000 de semnături pentru ca iniţiativa să fie validă. Judeţele care sunt cel mai aproape de ţinta de 20.000 şi care mai au nevoie de semnături sunt: Alba, Argeş, Bacău, Dolj, Ilfov, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Maramureş, Mureş, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui.

Pentru a strânge restul de 100.000 de semnături, voluntarii Fără Penali alături de parlamentarii USR au plecat într-o caravană prin ţară care va dura două săptămâni, între 1-16 august. Caravana are două rute: una prin Oltenia şi Ardeal, şi care include judeţele Argeş, Prahova, Dolj, Hunedoara, Alba, Mureş, şi cealaltă prin judeţele din Muntenia şi Moldova precum Tulcea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Neamţ, Suceava.

Judeţele care au atins ţinta de 20.000 de semnături sunt: Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Sibiu, Timiş. În continuare, în aceste judeţe se strâng semnături pentru că există riscul ca primăriile să nu valideze toate listele.

Iniţiativa propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.