Home » Sport » Tenis » Maria Sharapova, test antidoping pozitiv dupa Australian Open!

Maria Sharapova, test antidoping pozitiv dupa Australian Open!

Jucatoarea rusă de tenis, Maria Sharapova, a anunţat luni, in Los Angesles, că a fost depistată pozitiv la testul antidoping efectuat după Australian Open, in luna ianuarie, anunţă AFP si Reuters.

“Am facut o mare greseală”, a spus ea, adăugand că nu s-a dopat ci a luat un medicament pentru a lupta impotriva diabetului zaharat, medicament pe care-l ia din 2006, dar care a fost introdus pe lista substanţelor interzise abia la sfarsitul lunii decembrie anul trecut.

“Îmi asum întreaga responsabilitate! Am comis o mare greşeală. Voi suporta consecinţele. Nu vreau să-mi închei cariera în acest mod. Sper să mai primesc o şansă să practic acest sport!

Am primit o scrisoare de la ITF (n.r. – Federaţia Internaţională de Tenis) prin care am fost anunţată că am picat un test antidoping. Îmi asum responsabilitatea. Timp de 10 ani am luat acest medicament (Meldonium), care era legal, iar de la 1 ianuarie acest medicament a devenit ilegal şi nu am ştiut”, a declarat Sharapova.

Meldoniumul este un analog structural al gammabutirobetainei și se găsește în fiecare celulă a corpului uman. Substanța restabilește echilibrul între livrare și nevoia de celule de oxigen, elimină acumularea de produse toxice ale metabolismului în celule, protejându-le pe aceastea împotriva deteriorării. Ca urmare a utilizării sale, corpul dobândește capacitatea de a rezista la stres și de a restabili rapid rezevele de energie.

Datorită acestor proprietăți, medicamentele pe bază de meldonium sunt utilizate pentru tratarea unei varietăți de tulburări ale sistemului cardiovascular, pentru a ajuta aportul de sânge la creier și pentru a îmbunătăți performanța fizică și mentală. Meldoniumul crește toleranța la efort și îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.

Medicamentele pe bază de meldonium se folosesc pentru următoarele afecțiuni:

– în tratamentul bolilor coronariene (anghină, infarct miocardic), insuficiență cardiacă cronică
– în tratamentul complex al afecțiunilor acute și cronice ale circulației cerebrale (accidente vasculare cerebrale și insuficiență cerebro-vasculare)
– în tratarea sindromului de abstinență în alcoolism cronic (în combinație cu un tratament specific al alcoolismului)
– hemoftalm, hemoragii retiniene de diferite etiologii
– tromboză de venă centrală a retinei și sucursalele sale
– retinopatie de diferite etiologii (diabetic, hipertensiune)

Meldoniumul a fost adăugat în luna ianuarie a acestui an pe lista substanțelor dopante. WADA (World Anti-Doping Agency) a justificat astfel adăugarea sa la lista substanțelor dopante: ”trecerea de pe lista de monitorizare pe lista substanțelor interzise se datorează dovezilor folosirii sale de către atleți cu intenția de a spori performanțele”.

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.