Connect with us

Noutati

Pasarea colibri nu bea nectarul, ci il colecteaza. Video

Published

on

Faimoasele pasari colibri fac parte din familia trohilidaelor. Acestea locuiesc doar pe continentele americane, in zona tropicala si au un penaj foarte viu colorat.

Din familia pasarilor colibri face parte si cea mai mica zburatoare din lume. Cea mai mare pasare din familia colibri ajunge la o lungime de 22 de centimetri si are o greutate de 20 de grame.

Cele mai multe pasari colibri au penele, in mare parte, in nuante de verde metalizat. Exista si specia „colibri de umbra“, cu pene maro.

Pasarile colibri se hranesc preponderent cu nectar, pe care il „beau” din flori. Il beau si nu prea…

Cu ajutorul noilor tehnologii care au permis filmarea păsărilor colibri în timp ce beau apă s-a pus capăt unei controverse ce data de mai bine de două secole.

Deşi cercetătorii credeau iniţial că aceste păsări aspiră fluide cu ajutorul unor canale tubulare din limbă printr-o acţiune capilară, o nouă analiză arată că ele adună nectar prin răsucirea limbii.

Cu aripi care bat de până la 90 ori pe secundă şi cu peste 1200 de bătăi ale inimii pe minut, colibri depind de nectarul bogat în calorii. Aceste păsări pot consuma cu uşurintă într-o zi o cantitate de nectar egală cu greutatea propriului corp. Un studiu a descris un colibri care cântărea 3 grame şi care într-o singură zi a băut 43 de grame de nectar, de 14 ori mai mult decât greutatea propriului corp.

Cercetatorii au crezut mult timp că acţiunea capilară (proprietate pe care o au lichidele de a se ridica sau de a coborî, fără intervenţii din afară, în tuburi foarte subţiri) a permis acestor păsări să bea cu o viteză foarte mare. Această idee a fost susţinută şi de forma limbii colibriilor.

Totuşi teoria menţionată anterior a lăsat urme de îndoială. Fizica capilară indică faptul că păsările colibri ar trebui să prefere lichide cu o concentraţie de zahăr de circa 20-40 la sută, din moment ce soluţiile mai dulci ar fi prea groase ca să poată fi aspirate. Cu toate acestea colibri preferă fluide de două ori mai dulci decât au calculat oamenii de ştiinţă.

Pentru a vedea cum beau aceste păsări, ornitologii Alejandro Rico-Guevara şi Margaret Rubega au confecţionat flori dintr-un material transparent şi au filmat cum se hrăneşte un colibri.

Video-ul rezultat a arătat cum în loc să extragă pur şi simplu nectar, canalele tubulare ale limbii se dechid în lateral atunci când ating nectarul. Când limba se retrage, tuburile se închid, transportând nectarul în cioc.

Acum că a fost înţeles modul în care se alimentează colibri cu nectar, cercetătorii doresc să afle cum reuşesc ele să înghită atat de rapid.

Rico-Guevara speră să dezluşească acest mister cu ajutorul unui microtomograf cu raze X, o versiune miniaturală a scannerului medical 3D. “Cu ajutorul imaginilor tridimensionale vom este posibil să observăm modul în care se mişcă limba pentru a extrage nectar,” a declarat acesta.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Noutati

15 iulie. Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul!

Published

on

Pe 15 iulie, e o altă zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. Acum trebuie să-ți bați bărbatul, ca să-ți meargă bine tot anul. Dacă iei bătaie sau dai ceva din casă, îți va merge rău, informează România Tv.

Ciurica se ține, în tradiția populară, din generație în generație, pe 15 iulie. Și e o zi ce trebuie respectată, dacă vrem să fiți feriți de rele și, mai ales, de bătaie.

Continue Reading

Noutati

Finala campionatului național de juniori 3: CSM Bacău – CSM București 33-27 (19-15)

Published

on

Astăzi, la Satu Mare, juniorii de la CSM Bacău au câştigat finala Campionatului Naţional de Juniori 3, după victoria cu CSM București, scor 33-27 (19-15).

CSM Bacău: Aki Marinescu, Marian Enculesei – Tiberius Toboșaru (10), Darius Bran (5), Robert Cojocaru (4), Ianis Petrea (4), Vlad Bălan (3), Alin Andrei (3), Ștefan Armanu (2), Cristian Gheorghe (1), Răzvan Frînghiu (1), Cosmin Moisă, Darius Feldeș, George Dinu, Eduard Romaneț, Codrin Liță, Dragoș Cantăr.
Antrenori: Gabriel Armanu, Valeriu Rugină.

Premii individuale: Tiberius Toboșaru – MVP-ul turneului, Răzvan Frînghiu (cel mai bun pivot), Alin Andrei (extremă stânga)

Sursa: Facebook

Continue Reading

Noutati

Cornel Nistorescu si Ioan Aurel Pop (noul preşedinte al Academiei Române), pe lista colaboratorilor Direcţiei Securităţii Statului

Published

on

Istoricul Madalin Hodor prezinta dovada ca directorul ziarului Cotidianul, Cornel Nistorescu, a fost colaborator al Securitatii. Nistorescu i-a turnat la Securitate pe romanii care se aflau in diaspora. Acum, el ataca violent „statul paralel” la posturile TV conduse de penali.

„Peste doua sute de nume contine prima lista a colaboratorilor aflati in legatura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securitatii Statului (DSS) care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti. Unele sunt cunoscute publicului larg si active in spatiul public, cum ar fi Ioan Aurel Pop, noul presedinte al Academiei Romane, Cornel Nistorescu, ziarist, sau sociologul Dorel Abraham”, scrie Hodor in Revista 22.

Inainte de Revolutie, Cornel Nistorescu a fost redactor la revista „Viata studenteasca” (1974-1980), la ziarul „Scanteia tineretului” (1980-1983) si la revista „Flacara” (din 1983). Dupa 1989 a fondat impreuna cu Mihai Carciog trustul ”Expres” si a condus ”Evenimentul zilei” din 1997, dupa demisia lui Ion Cristoiu, pana in 2005. Dupa cativa ani a preluat „Cotidianul”, ziar care a intrat in faliment, continuadu-si aparitia doar on-line, dar acum doi ani ziaruul a reaparut in print, tot cu Nistorescu la conducere.

„Nistorescu s-a remarcat prin voltele politice pe care le-a facut de-a lungul carierei, din opozant al regimurilor Iliescu si Nastase s-a metamorfozat intr-un sustinator al PSD si al atacurilor la justitie, avand un discurs similar posturilor Antena 3 si RTV”, a tinut sa mentioneze istoricul.

Madalin Hodor este cercetator in cadrul CNSAS.

Continue Reading

BACAU

SPORT

Facebook

diverse

diverse