Home » Noutati » Marea Moarta, salvata de Marea Rosie?

Marea Moarta, salvata de Marea Rosie?

Autorităţile iordaniene şi-au anunţat intenţia de a realiza un proiect ce prevede devierea apei din Marea Roşie în Marea Moartă, ale cărui costuri se ridică la aproximativ 1 miliard dolari, relatează marţi BBC în limba rusă, citat de Agerpres.
Prin acest proiect, după cum a subliniat guvernul iordanian, Regatul Haşemit speră să obţină până la 100 de milioane de metri cubi de apă desalinizată pe an.

Iordania, la fel ca multe alte zone din Orientul Mijlociu, suferă de lipsă acută de apa potabilă. Potrivit experţilor, Marea Moartă ar putea seca până în 2050.

Cu toate acestea, ecologiştii se tem că afluxul de apă dintr-o altă mare ar putea submina în mod grav ecosistemul unic al Mării Moarte, mare continentală, fără scurgere spre ocean, situată la graniţa dintre Iordania şi Israel.

Marea Moartă are adâncimea cea mai mare de pe suprafaţa pământului şi anume 394 m sub nivelul MĂRII MEDITERANE. Ea are o lungime, de la punctul de vărsare a IORDANULUI în nord şi până la capătul sudic, de 73 km. Cam pe la mijloc, ea are o lăţime de 17,8 km, iar cu cât înaintăm spre sud, lăţimea ei este de 3,5 km. Adâncimea medie a acestei ape este de 329 m, având cea mai mare adâncime de 399 m în partea de nord şi în partea de sud de aproximativ 3,6 m. Ea este divizată în două părţi inegale printr-o fâşie de pământ, partea nordică având o lungime de 43 km, iar partea sudică de 30 km.

Denumirea de Mare Moartă provine de la faptul că în ea nu trăieşte nici un fel de vietate, datorită concentraţiei foarte mari de sare. Concentraţia de sare este atât de mare, încât corpul omenesc nu se scufundă în această apă a cărei greutate specifică este mult mai mare decât a apei dulci.
Pe suprafaţa ei, datorită temperaturii foarte ridicate care se înregistrează în cea mai mare parte a anului, se produce o evaporare intensă. Malurile sunt acoperite cu sare, iar împrejurimile ei sunt în general sterpe (fără vegetaţie). Există totuşi mici oaze de păpuriş şi sălcii numai în acele locuri unde se varsă în Marea Moartă pârâiaşe cu apă dulce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*