Home » Muzica » David Garrett, un exemplu al artistului versatil al zilelor noastre

David Garrett, un exemplu al artistului versatil al zilelor noastre

David Garrett avea 14 ani când a înregistrat primul său CD de recital pentru casa Deutsche Grammophon. David Garrett era atunci elevul unor nume legendare precum Isaac Stern şi Itzhak Perlman şi avea în faţă o carieră promiţătoare de violonist în muzica clasică: între timp a devenit unul dintre starurile europene ale muzicii pop-rock: în 21 martie 2013 a primit, de exemplu, premiul Echo pentru cel mai bun artist pop-rock. Însă la 14 ani, acest viitor era departe, iar David Garrett (născut dintr-o mamă americană, balerină şi un tată german, jurist) cred că nici nu-şi dădea seama ce onoare i s-a făcut când a primit oferta de înregistrare din partea uneia dintre casele de discuri cele mai prestigioase.

Însă înregistrările de atunci s-au pierdut în arhiva Deutsche Grammophon, dar de curând au fost redescoperite – aşa s-a născut discul „David Garrett – 14” lansat în 22 martie 2013.

Nu trebuie să-l privim cu asprime pe David Garrett pentru că nu şi-a continuat cariera de muzician clasic – totuşi, el a studiat la Juilliard School şi până în urmă cu 4 ani a abordat exclusiv repertoriul clasic. Dar când presiunea pieţei este atât de mare, când ai fost şi model (ca să-şi suplimenteze veniturile, când studiat la New York, era şi manechin) şi când ai atât de multă priză la public, poate că această transformare este inevitabilă. Sau nu? Pentru că totuşi, în 2011, David Garrett a revenit la repertoriul strict clasic cu un disc înregistrat în compania dirijorului român Ion Marin, disc care s-a vîndut în sute de mii de exemplare în Europa, fiind cumpărat mai ales de publicul tânăr şi care i-a adus şi un premiu Echo Klassik în 2012.

David Garrett cred că este un exemplu al artistului versatil al zilelor noastre. Putem să-l iubim sau nu, dar cu siguranţă putem să-i admirăm minunatele înregistrări realizate pe când avea doar 14 ani: piese celebre din repertoriul clasicm imprimate în compania pianistului Alexander Markovitch.

Şi acest album este disponibil în România.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*