Home » Muzica » Clasica » Angela Gheorghiu – frumoasă si capricioasă

Angela Gheorghiu – frumoasă si capricioasă

Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu a fost desemnată alături de Maria Callas şi Kathleen Battle, una dintre cele mai capricioase cântăreţe de opere, din cauza conflictelor iscate în spatele scenei.

Potrivit LA Times, cântăreaţa care este poreclită de colegi “Draculetta“, a fost concediată în 2007 din cauza prea multor absenţe de la repetiţiile pentru producţia “Boema” din Chicago.

În ultimul sezon al producţiei “Carmen” de la Metropolitan Opera din New, care a fost concepută special pentru ea, Angela Gheorghiu s-a restras din cauza problemelor pe care le avea cu soţul său, alături de care trebuia să apară pe scenă.

La momentul respectiv, soprana şi-a explicat gestul: “Pentru un debut atât de important precum “Carmen” vreau să fiu pregătită şi psihic la fel cum sunt şi din punct de vedere muzical. Îmi voi amâna rolul până când voi fi capabilă să lucrez intens la această producţie“.

Pe 13 mai 2010, la cea de-a 11-a editie a Classical Brit Awards, desfasurata la Royal Albert Hall din Londra, care a fost prezentata de Myleene Klaas, Angela Gheorghiu a primit titlul de “artista anului”. Este pentru a doua oara cand celebra soprana romana primeste acest premiu in ultimii zece ani, ea fiind laureata aceluiasi trofeu si in 2001.
Premiile Classical Brit Awards au fost infiintate in anul 2000 pentru recunoasterea realizarilor exceptionale in ceea ce priveste dezvoltarea muzicii clasice, dar si impulsionarea vanzarilor acestui tip de muzica in Marea Britanie.

Angela Gheorghiu s-a născut pe 7 septembrie 1965, la Adjud, şi a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti. Angela a fost căsătorită cu Andrei Gheorghiu, fiul violonistului şi profesorului Ştefan Gheorghiu. Actualmente este măritată cu tenorul Roberto Alagna.
Angela Gheorghiu este deja un “superstar” al operei internaţionale, fiind, totodată, cel mai vândut artist de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu “Boema”, de Puccini. În acelaşi an, a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena.
Vocea ei este considerată de către critica internaţională drept o combinaţie între vocile a doua celebre cântareţe de operă, Maria Callas şi Renata Tebaldi.

Primul contract exclusiv l-a semnat cu Decca în 1995, unde a înregistrat Traviata de la Covent Garden, Elixirul dragostei de la Lyon, Boema cu Orchestra de la Scala din Milano, recitalurile Arias cu orchestra teatrului Regio din Torino, Verdi Heroines cu orchestra „Giuseppe Verdi” din Milano, My World şi Misterium cu orchestra filarmonicii din Londra.

Al doilea contract exclusiv l-a semnat cu EMI în 1998, unde a înregistrat Duets and Arias cu Roberto Alagna şi orchestra ROH Covent Garden, La Rondine de Puccini cu orchestra filarmonicii din Londra, Romeo şi Julieta cu orchestra Capitol din Toulouse, Verdi per due cu Roberto Alagna şi orchestra din Berlin, Gianni Schicchi de Puccini, Werther de Massenet cu orchestra din Londra, Manon de Massenet, Trubadurul cu orchestra filarmonicii din Londra şi Carmen cu orchestra Capitol din Toulouse. După recitatul Casta Diva au urmat Classics on a Summer’s Evening, Verdi Requiem şi recitalul Live from Covent Garden din 2001.

Discurile sale au fost premiate în nenumărate rânduri cu premii ca: Premiul Grammy, Dyapason D’or, Choc du Monde de la Musique, Premiul Cecillia, Deutsche Schallplattenkritik, Musica e dischi, USA Critics Award, „Premio Zenatello” sau „Echo Klassik”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*