Home » Muzica » Clasica » Amelia Brightman si Narcis Iustin Ianău vor cânta la concertul Gregorian

Amelia Brightman si Narcis Iustin Ianău vor cânta la concertul Gregorian

Amelia Brightman, sora mai tânără a celebrei soprane de classical crossover, Sarah Brightman, soseşte la Bucureşti cu prilejul concertului Gregorian, proiect din care artista face parte.

Sarah Brightman a cântat alături de nemţii de la Gregorian imediat după divorţul de Lloyd Webber, reluându-şi cariera muzicală cu fostul producăt Enigma, Frank Peterson, de data aceasta ca un artist de clasic crossover, conform unui comunicat de presă. Sarah Brightman este printre cei mai proeminenţi interpreţi sau artişti ai genului, cu vânzări la nivel mondial de peste 30 de milioane de discuri şi două milioane de DVD-uri.

Alături de Amelia va mai urca pe scenă şi Narcis Iustin Ianău, finalistul primului sezon al show-ului “Românii au talent”, acesta fiind primul concert GREGORIAN din România şi ultimul, totodată, pentru o lungă perioada de timp. Frank Peterson a decis ca acest proiect să ia o pauză pe termen nelimitat, sperând să revină cu ceva şi mai atractiv în viitor.

DESPRE GREGORIAN

Amelia-BrightmanCunoscutul producător Frank Peterson, partenerul lui Michael Creţu în proiectul Enigma, a fost cel care a dat viaţă celor de la GREGORIAN. A fost nevoie de multă inspiraţie şi fler pentru a alege toate piesele pentru un proiect ca GREGORIAN. Nu orice cântec este potrivit pentru sunetul corului gregorian. Din fericire, imensul bagaj muzical al lui Peterson şi creativitatea acestuia au fost ceea ce GREGORIAN avea nevoie ca succesul să fie garantat. Cum ne explicăm că în repertoriul GREGORIAN putem ascula o baladă semnată de Eurythmics alături de o piesă pop Tears For Fears? Sau un cântec Peter Gabriel şi o secvenţă rock Lenny Kravitz sau Metallica, Rammstein? Cu GREGORIAN, toate piesele selectate se potrivesc milimetric şi formează un întreg ce transmite un anume mesaj, teleportând ascultătorul într-o lume apusă, cea a suntelor muzicii gregoriene.
Muzica gregoriană, denumită şi cânt gregorian, este un stil muzical liturgic utilizat în cultul creştin catolic, cu inspiraţie din muzica primelor generaţii de creştini de pe teritoriul Imperiului Român de Apus, muzica gregoriană dezvoltându-se în perioada secolelor VI–XI. Numele de “gregorian” provine de la cel al papei Grigore I cel Mare (pontif al Romei între anii 590-604).

Peterson avea dorinţa de a forma un grup care să combine armoniile muzicii pop cu muzica corală dinainte de 1991. El era deja un fan al sonorităţilor medievale, având un imens succes alături de Michael Creţu prin intermediul proiectului ENIGMA, de la începutul anilor ’90. Succesul din clasamentele internaţionale şi numeroasele premii, cele 9 albume şi 5 DVD-uri în 7 ani au dovedit că Peterson a avut dreptate. Mai mult de 4 milioane de albume Gregorian şi-au găsit fanii în toată Europa, dar şi în Asia, Africa de sud şi de curând Statele Unite ale Americii.

“Cu ani în urmă am vizitat mănăstirea Escorial Royal, din Spania. Înainte să intru în lăcaşul de cult, ascultam muzică rock pe walkman. Imediat ce deschid uşa aud nişte sunete care m-au atras instant: corul mănăstirii interpreta cu cânt gregorian. Totul în capul meu s-a combinat, muzica rock din căştile mele cu acele sonorităţi bisericeşti şi aşa mi-a venit ideea”, a declarat Peterson, un producător inventator şi descoperitor, în acelaşi timp.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.