Home » Diverse » Top 5 secte sinucigaşe

Top 5 secte sinucigaşe

Dincolo de amăgirile promise prin cuvinte frumoase, sectele au constituit dintotdeauna un mijloc de manipulare a oamenilor de către câţiva ”aleşi” care au profitat de pe urma naivităţii acestora. Unele dintre ele, însă, au intrat în istorie prin sfârşitul tragic al membrilor acestora, sfârşit ales ori impus de liderii respectivelor secte. Cea mai sângeroasă dintre ele, ”Templul Popoarelor”, a consemnat sinuciderea a 998 de membri ai grupării, acesta fiind, după atentatele de la 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center, incidentul în care au pierit cei mai mulţi cetăţeni americani.

1. Templul Popoarelor – 918 morţi

La 18 noiembrie 1978, 918 persoane, dintre care 274 de copii, şi-au pierdut viaţa în Jonestown, în Guyana, în cea mai mare sinucidere colectivă. Templul Popoarelor a fost fondat de Jim Jones, în 1956, la San Francisco. Pastor baptist, acesta activase, printre altele şi în Ku Klux Klan. Jones pretindea că tămăduişte toate bolile şi era adeptul ”socialismului apostolic”, susţinând că membrii sectei sunt cei mai puri comunişti din câţi există pe pământ. În 1973 mută secta în Guyana, unde guvernul comunist tolera activitatea grupării. Acolo aplica modele de studiu şi muncă importate din Coreea de Nord, iar sectanţii vizionau doar filme sovietice de propagandă. În timpul unei vizite a congresmanului american Leo Ryan, sectanţii l-au ucis pe acesta şi pe alţi patru membri ai delegaţiei. În ultima înregistrare existentă cu Jones, acesta le spune credincioşilor că URSS nu îi va mai primi pe teritoriul său din cauza acestor crime. El i-a convins pe membrii sectei că trebuie să moară cu demnitate. 918 adepţi au murit în Jonestown, prin otrăvire cu cianuri, cu excepţia lui Jones, care s-a împuşcat.

2. Mişcarea pentru Restaurarea Celor Zece Porunci ale lui Dumnezeu – 778 morţi

Desprinsă din Biserica Creştină Romano-Catolică din Uganda, secta a fost înfiinţată la sfârşitul anilor 80 de Credonia Mewrinde şi Joseph Kibweteere. Ei susţineau că fuseseră martori la mai multe apariţii ale Fecioarei Maria. Membrii sectei încercau să respecte întocmai Cele Zece Porunci. De teama de a nu încălca a noua poruncă: “Să nu depui mărturie falsă”, membrii sectei nici nu mai vorbeau, ci discutau prin limbajul semnelor. Sexul era interzis, ca şi săpunul. Sectanţii credeau că Apocalipsa va avea loc odată cu sosirea anului 2000. După ce 1 ianuarie a trecut fără ca sfârşitul lumii să vină, sectanţii au început să se neliniştească şi să ceară socoteală şefilor. Aceştia au prezis o altă dată pentru Apocalipså: 17 martie. În acea zi s-a ţinut o mare petrecere în Kanungu, Uganda. Sectanţii au cumpărat 50 de litri de acid sulfuric, 778 de credincioşi fiind ucişi într-un foc imens, deşi nu se ştie exact dacă a fost vorba de o sinucidere în masă sau de o crimă în masă.

3. Adventiştii Davidieni – 76 morţi

Cultul Davidian, condus de Vernon Howell, care şi-a schimbat numele în David Koresh, şi-a căpătat o faimă sumbră după asaltul din 19 aprilie al FBI asupra membrilor grupării, înarmaţi şi baricadaţi într-o fermă din localitatea Waco, statul Texas. În urma asediului, care a durat 51 de zile, au murit 76 de membri ai sectei, printre care şi 21 de copii. Davidienii, a căror credinţă se baza pe faptul că Apocalipsa e aproape, erau acuzaţi de violuri asupra minorilor şi de posesie ilegală de arme. În plus, Koresch suţinea că duşmanul cel mai mare este statul american, iar el, ca Ales al lui Dumnezeu are dreptul să proceeze cu toate femeile din sectă, inclusiv cu minore. Originea cultului se plasa în 1929, când imigrantul bulgar Victor Houteff, nemulţumit de Biserica Adventistă de Ziua a Şasea şi-a înfiinţat propria biserică, Adventiştii Davidieni ai Celei de-a Şaptea Zi. Soţia lui Houteff, care a preluat conducerea sectei după moartea acestuia, a prezis a doua naştere a lui Hristos în 22 aprilie 1959. După ce profeţia nu s-a împlinit, ea i-a cedat poziţia de lider al sectei lui David Koresh.

4. Ordinul Templului Solar – 74 morţi

Această sectă a fost înfiinţată de Joseph di Mambro şi Luc Jouret în 1984, la Geneva. Scopurile ei erau să pregătească omenirea pentru a doua venire a lui Isus Christos, dar şi unificarea tuturor cultelor creştine cu islamul. În octombrie 1994, bebeluşul de trei luni al unui membru al sectei, a fost ucis la centrul sectei din Quebec, crezându-se că ar fi Antichristul. După câteva zile, Di Mambro şi alţi 12 membri ai sectei au participat la “o ultimă cină” rituală. După câteva zile au început să aibă loc sinucideri şi crime rituale în două sate din Elveţia şi la Morin Heights, în Canada. 15 membri s-au sinucis cu otravă şi 38 au fost ucişi.
Alţi 48 de membri au fost găsiţi împuşcaţi în cap, într-o capelă secretă săpată sub pământ, în vestul Elveţiei, iar alte victime au fost găsite în trei cabane. Numărul total al victimelor a ajuns la 74.

5. Poarta Raiului – 38 morţiSecta, ce şi-a avut sediul în San Diego, California, a fost înfiinţată în anii 70 şi a fost condusă de Marshall Applewhite şi Bonnie Nettles. Membrii sectei credeau că planeta Pământ va fi invadată de către extratereştri, iar singura cale de a scăpa este să părăseşti planeta imediat. Această plecare se putea obţine luându-ţi viaţa, un act pe care nu îl considerau sinucidere, ci “să treci la nivelul următor”. Trebuia însă să urăşti din tot sufletul această lume pentru a putea trece la nivelul următor. Sectanţii considerau corpul un simplu “vas” în care se află sufletul, ce trebuie eliberat. Sfârşitul sectei, petrecut în 26 martie 1997, a fost tragic şi a coincis cu apropierea de Pământ a cometei Hale-Bopp. În acea zi, 38 de membri s-au sinucis, într-o vilă din San Diego. Ei credeau că, planeta noastrå se va autodistruge, dar prin sinucidere, sufletele lor vor ajunge pe o navă extraterestră ce-i va duce pe cometa salvatoare.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.