Connect with us

Diverse

Studiu: Teoria relativităţii generale enunţată de Albert Einstein a fost confirmată la scară cosmică

Published

on

Teoria relativităţii generale enunţată de Albert Einstein a fost confirmată la scară cosmică de astrofizicienii care au analizat felul în care lumina ce provine de la aglomerări galactice îndepărtate este afectată de gravitaţie.

Publicarea acestui studiu are loc la doar câteva zile după ce oamenii de ştiinţă au anunţat o descoperire care aruncă o umbră de îndoială asupra teoriei lui Einstein. O echipă internaţională de fizicieni a observat câţiva neutrini – particule elementare de materie – care se deplasau cu o viteză superioară vitezei luminii, considerată o “limită de netrecut” în teoria relativităţii.

Aceste măsurători trebuie să fie confirmate în viitor şi de alţi cercetători.

Cu mult timp înainte de această observare a neutrinilor, Radek Wojtak, de la Dark Cosmology Centre din cadrul Universităţii din Copenhaga, şi colegii săi au dorit să confirme teoria lui Einstein analizând lumina care ajunge pe Terra şi provine de la galaxii îndepărtate, situate în centrul a circa 8.000 de aglomerări galactice, ce adăpostesc fiecare mii de galaxii.

Gravitaţia, care asigură coeziunea acestor grupări galactice, îşi lasă şi ea amprenta asupra luminii pe care fiecare dintre aceste galaxii o emite în spaţiu, potrivit acestui studiu ce a fost publicat miercuri în revista ştiinţifică britanică Nature.

Potrivit teoriei lui Einstein, frecvenţa luminii este încetinită şi lungimea ei de undă este mărită, sub efectul gravitaţiei. De aici rezultă un decalaj al spectrului luminos gravitaţional – deplasare spre roşu (redshift) -, ce diferă de acela cauzat de îndepărtarea galaxiilor.

Comparând lungimea de undă a luminii ce provine din galaxiile situate în centrul acestor aglomerări galactice, unde gravitaţia este cea mai puternică, cu aceea provenind de la galaxiile situate la periferie, astrofizicienii au putut să măsoare “micile diferenţe de deplasare spre roşu”, a explicat Radek Wojtak.

După ce au calculat masa fiecărei aglomeraţii galactice, astrofizicienii au utilizat teoria relativităţii generale pentru a evalua “deplasarea spre roşu gravitaţională” a galaxiilor, în funcţie de poziţia lor în centrul aglomerării galactice.

Aceste calcule teoretice ale deplasării spre roşu gravitaţionale s-au dovedit “în complet acord cu observaţiile” realizate, a declarat Wojtak. Deplasarea spre roşu a luminii variază “proporţional în funcţie de influenţa gravitaţională exercitată de gravitaţia aglomerării galactice”, a adăugat el.

“Observaţiile noastre confirmă astfel teoria relativităţii”, a spus Wojtak. Teste anterioare au fost deja realizate la scara sistemului solar sau a câtorva stele apropiate. “Ea a fost acum testată la scară cosmică şi acest studiu a confirmat că teoria relativităţii generale funcţionează”, spun autorii studiului.

Astrofizicienii au comparat rezultatele obţinute cu predicţiile mai multor modele cosmologice. Radek Wojtak a vorbit, totodată, despre “indicii ale prezenţei unei energii negre”, responsabilă cu accelerarea expansiunii universului, fără a exclude însă o teorie ce explică altfel acest fenomen.

Potrivit calculelor bazate pe relativitatea generală, energia neagră, de natură necunoscută, reprezintă 72% din conţinutul universului. O misterioasă materie neagră, invizibilă, constituie 23% din totalul universului, iar materia vizibilă – stele, planete, formele de viaţă cunoscute – reprezintă doar 5% din univers.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IT

Top 10 cele mai puternice telefoane cu Android

Published

on

Top 10 cele mai puternice telefoane cu Android, potrivit AnTuTu:

1. Xiaomi BLACK SHARK: 287759
2. NEX S: 284227
3. OnePlus 6: 282275
4. Mi 8: 273221
5. Smartisan Nut R1: 273152
6. Samsung Galaxy S9+: 262561
7. Xiaomi Mi Mix 2S: 262396
8. Samsung Galaxy S9: 261918
9. Sony Xperia XZ2: 251387
10. ZTE nubia Red Magic: 214580

Specificatii tehnice pentru telefonul de pe primul loc:

Denumire: Smartphone Xiaomi Black Shark, Ecran Full HD+ 18:9, Snapdragon 845 2.8 GHz, Octa Core, 128GB, 8GB RAM, Dual SIM, 4G, Tri-Camera: 20 mpx + 20 mpx + 12 mpx.

Continue Reading

Curiozitati

Studiu: Căsătoria nu înseamnă o sănătate mai bună!

Published

on

Studiu: Căsătoria nu înseamnă o sănătate mai bună!

O parte din mitologia căsătoriei, mult timp susţinută de specialişti în ştiinţe sociale, este că oamenii care se căsătoresc devin mai sănătoşi decât atunci când erau singuri. Dar trei mari studii metodologice sofisticate publicate în 2017 ne-au zdruncinat credinţa în această idee.

Într-unul dintre aceste studii, cercetătorii au monitorizat mai mult de 79.000 de femei din Statele Unite cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 ani pe o perioadă de trei ani, urmărind dacă s-au căsătorit (sau au început o relaţie serioasă), au divorţat sau s-au separat, sau au rămas singure. Autoarea Randa Kutob şi colegii ei au efectuat, de asemenea, măsurători fizice repetate ale mărimii taliei, ale indicelui de masă corporală şi tensiunii arteriale şi le-au întrebat despre fumat, consumul de alcool, exerciţii fizice şi obiceiurile alimentare. Cu o singură excepţie, fiecare constatare semnificativă favorizează femeile care au rămas singure în loc să se căsătorească sau care au divorţat în loc să rămână căsătorite. De exemplu, femeile care s-au căsătorit au luat mai mult în greutate şi au băut mai mult decât cele care au rămas singure.

Femeile care au divorţat mâncau mai sănătos, făceau mai multe exerciţii fizice şi aveau talii mai mici decât femeile care au rămas căsătorite. Singura excepţie a fost că femeile care au divorţat aveau mai multe şanse să înceapă să fumeze decât femeile care rămăseseră căsătorite.

În cel de-al doilea studiu, un sondaj pe durata a 16 ani asupra a peste 11.000 de bărbaţi şi femei din Elveţia, persoanele căsătorite au raportat o stare de sănătate generală mai proastă decât aveau atunci când erau singure, chiar ţinând cont de schimbările de sănătate care apar adesea odată cu vârsta.

În cel de-al treilea studiu, sociologul Dmitry Tumin a chestionat mai mult de 12.000 de adulţi din Statele Unite care s-au căsătorit pentru prima dată, pentru a vedea dacă au descris sănătatea generală ca fiind mai bună după ce s-au căsătorit sau era mai bună când erau singuri. El a descompus datele în mai multe moduri: a examinat căsătoriile bărbaţilor separat de cele ale femeilor; a efectuat analize separate ale căsătoriilor persoanelor născute în decenii diferite; a evaluat căsătoriile care au durat diferite perioade de timp.

În toate scenariile pe care le privea, cu o singură excepţie, cei care s-au căsătorit nu au raportat niciodată că sunt mai sănătoşi. Excepţia a fost în cazul celor mai în vârstă femei (născute între 1955 şi 1964) ale căror căsătorii au durat cel puţin zece ani, care s-au considerat puţin mai sănătoase.

Este o lovitură puternică – una din multe – dată ideii că mariajul este modalitatea ideală de a trăi. De mult timp, am acceptat ideea că dacă nu se grăbesc să se căsătorească, adulţii singuri nu vor avea parte de sex şi vor fi nefericiţi toată viaţa.

Dar se pare că oamenii singuri nu se mai sperie aşa de uşor – într-un număr fără precedent, ei merg înainte şi îşi trăiesc solitar viaţa, care este adesea mai sănătoasă şi mai satisfăcătoare decât în cazul celor căsătoriţi. În 2017, în cele din urmă, ponderea dovezilor ştiinţifice din cele mai sofisticate studii a fost de partea lor.

Sursa: Agerpres

Continue Reading

Curiozitati

Microfonul din priza ministrului Carmen Dan, o mare minciună!

Published

on

Dosarul deschis după ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a acuzat că a găsit un microfon în locuinţă a fost închis de procurorii de la Parchetul General.

Potrivit unor surse judiciare citate de mediafax.ro, fapta de violare de domiciliu nu există, fiind vorba despre două persoane care au intrat în locuinţa ministrului, cu acceptul surorii ei.

Este vorba despre doi foşti ofiţeri de informaţii, care ar fi fost chemaţi pentru a efectua un control prin care să verifice dacă există aparatură de intercepare.

Potrivit acelorași surse citate de mediafax.ro, microfonul nu a fost găsit în priza, ci ar fi fost plasat chiar de cel chemat sa îl descopere: ”Aparatul nu era funcţional şi nici nu avea loc în spaţiul în care a fost găsit”.

La sfârșitul anului 2017, Carmen Dan a depus o plângere la Parchetul General care a deschis un dosar penal pentru violare de domiciliu, după ce ministrul a anunțat că a găsit în casa sa un dispozitiv de ascultare ascuns într-o priză.

Continue Reading

BACAU

SPORT

Facebook

diverse

diverse