Home » Diverse » Sanatate » Sfatul medicului: Sindromul colonului iritabil

Sfatul medicului: Sindromul colonului iritabil

Studii recent efectuate arata ca aproximativ o patrime dintre adulti au simptome de colon iritabil, iar dintre acestia doar o treime se prezinta la medic.

Simptomatologia bolii consta in dureri abdominale colicative, meteorism, tulburari ale tranzitului intestinal. Uneori senzatia de defecatie nu se finalizeaza decat prin flatulenta (evacuare frecventa, necontrolata, a gazelor din intestine).

Durerea abdominala poate fi usoara, creand un disconfort ocazional sau poate sa fie suficient de intensa pentru a provoca transpiratii si senzatie de lesin. Frecventa si durata durerii sunt foarte variabile.

Durerea acuzata de bolnav variaza in functie de severitate si localizare. Frecvent, pacientul are un istoric indelungat al suferintei. Durerea apare mai des dimineata, spre deosebire de dispepsia (tulburarea digestiei) de cauza organica, in care durerea se manifesta pe parcursul zilei.

Ce este sindromul colonului iritabil?

Numit si colopatie functionala, sindromul colonului iritabil este o boala functionala a intestinului caracterizata prin tulburari de tranzit. Consta in general in alternanta constipatiei cu diareea, insotita de dureri abdominale difuze (crampe), uneori cu emisie de mucus. Din tabloul clinic nu fac parte rectoragia, scaderea ponderala si anemia.

De ce apare?
In aceasta afectiune nu este afectata mucoasa intestinala in sine, in sensul ca nu apar modificari biochimice sau structurale detectabile, ci numai o modificare a motilitatii, in sensul ca intestinul acestor persoane este mai sensibil si raspunde prin contractie la stimuli de intensitate medie. Cea mai frecventa cauza in aparitia acestui sindrom este stresul, care este corelat cu reglarea nervoasa a contractiei musculare. De asemenea, se pare ca si statusul hormonal influenteaza aparitia acestor simptome, fiind mai evident la femei, la care simptomatologia se exacerbeaza in timpul perioadelor menstruale.

De asemenea, poate duce la aparitia acestui sindrom si consumul alimentelor care pot stimula accelerarea tranzitului intestinal, ducand la diaree si balonare: cafeaua, alcoolul, alimentele bogate in grasimi, alimentele care produc balonari (fasolea, varza, broccoli ), precum si a indulcitorilor artificiali pe baza de sorbitol (continuti de bomboane sau guma de mestecat).

Cum se manifesta?

Simptomele sindromului colonului iritabil pot varia de la o persoana la alta si constau in:

 • Durere abdominala care poate varia ca intensitate si frecventa de la distensie abdominala pana la crampe abdominala dureroase. Apare de obicei dupa mese si se reduce dupa cateva zeci de minute.
 • Senzatia de plin dupa ingestia unei cantitati mici de alimente, regurgitarea excesiva, greata, refluxul gastroesofagian sunt de asemenea acuze frecvente ale pacientilor cu colon iritabil.
 • Balonarea este frecventa, fiind difuza sau localizata in anumite zone ale abdomenului, emisia de gaze putand usura durerea si presiunea.
 • Consistenta scaunului poate sa varieze, astiel incat in perioadele de constipatie sa aiba consistenta crescuta, procesul de eliminare (defecatie) fiind anevoios, rezultand cantitati mici, care pot fi amestecate cu mucus (semn de iritatie colonica). Tipic pentru sindromul de colon iritabil este faptul ca perioadele de constipatie sunt urmate de perioade de diaree care pot sa dureze 2-3 zile. Scaunele diareice apar cel mai adesea sub forma unor scaune ce au caracter imperios, dimineata, post prandial si la emotii puternice. Uneori poate sa apara o senzatie de eliminare incompleta, dar de obicei defecatia duce la ameliorarea sau disparitia durerii abdominale.
 • Simptomele asociate sunt: astenia, cefaleea, durerile de spate, mictiunile frecvente, senzatiade mictiune imperioasa, gustul neplacut in gura, anxietatea, depresia, insomniile, palpitatiile, scaderea libidoului.

DIAGNOSTICUL CLINIC SI PARACLINIC

 • Este necesara efectuarea mai multor investigatii:
  anamneza si examenul somatic complet;
 • biochimia sangelui si hemoleucograma completa;
 • examen coprologic pentru detectarea sangerarilor oculte;
 • colonoscopie, irigografie, anuscopie, rectoscopie (pentru excluderea patologiei organice de colon);
 • endoscopie digestiva superioara si enteroscopie (excluderea suferintei gastrice si a intestinului subtire);
 • ecografie abdominala si pelvina (pentru patologia pancreasului, colecistului, organelor genitale).

Dieta, cea mai buna solutie pentru colon iritabil

Pentru combaterea fluctuatiilor diaree-constipatie, specifice sindromului de colon iritabil, este nevoie de o restructurare a dietei. Pentru prevenirea sindromului de colon iritabil trebuie evitate bauturile carbogazoase, laptele, alcoolul, cafeaua, tutunul, grasimile de origine animala. Trebuie introduse obligatoriu in dieta fibrele alimentare, care au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal la pacientul cu colon iritabil. De aceea, va recomandam ColonHelp, un supliment cu fibre de cea mai buna calitate, extrase din seminte de in si psyllium care regleaza tranzitul intestinal in sindromul de colon iritabil.

Retineti
Remediile homeopate pot fi prescrise numai de medic si nu alese la intamplare, deoarece homeopatia tine cont si de eventualele simptome psihice la prescrierea unui remediu, acuzele psihice avand o pondere destul de ridicata la cei suferinzi de sindrom de colon iritabil. Nu trebuie uitata nici ajustarea alimentatiei. Pacientii trebuie sa evite acele alimente recunoscute drept factori agravanti ai simptomelor. Alimentele care nu sunt tolerate: cerealele, laptele, citricele, ceapa, cartofii, cafeaua si ouale.

Regimul alimentar prescris va fi cat mai echilibrat. Daca dietoterapia si homeopatia nu au dat rezultat, trimiterea la medicul specialist (gastroenterolog, chirurg) este obligatorie, mai ales daca exista suspiciunea ca simptomatologia nu se datoreaza sindromului de colon iritabil.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.