Home » Diverse » Sanatate » Pepenele verde, alimentul ideal pentru vârstnici sau pentru cei care au o dietă “grea”

Pepenele verde, alimentul ideal pentru vârstnici sau pentru cei care au o dietă “grea”

E dulce, e zemos şi foarte sănătos! Este vorba despre pepenele verde sau lubeniţa cum i se mai spune, iar o cură de minimum zece zile în fiecare lună îţi detoxifică organismul, îţi întăreşte imunitatea, are efect de reglare hormonală, te poate feri de reumatism, boli de inimă chiar de cancer.

Originar din zonele deşertice ale Africii de Sud, acest fruct-minune reprezenta în trecut o adevărata salvare pentru oamenii înfometaţi şi însetaţi, deoarece conţine apă în proporţie de 95%, restul fiind zaharuri şi alţi nutrienţi. Ulterior pepenele verde s-a răspândit în Africa, primele culturi datând cu 4000 de ani în urmă, când primele plantaţii au apărut pe valea Nilului.

Pe continentul nostru curcubitaceul a apărut încă din antichitate, soiurile sale ajungând şi pe teritorul României. Faima sa de-a lungul timpului, s-a concretizat în obiceiuri şi tradiţii interesante, astfel încât în ziua de azi, dacă eşti în trecere prin China sau Japoinia şi eşti invitat la cină, să nu uiţi să duci cadou un mic pepene verde. Aceasta tradiţie confirmă locul important pe care pepenele îl are atât în alimentaţie, cât şi în menţinerea sănătăţii.

Efect puternic antioxidant. Recomandat persoanelor în vârstă.

Pe lângă faptul că are un puternic efect hidratant şi implict detoxifiant, ca urmare a cantităţii mare de apă, pepenele mai conţine şi o serie de enzime, acizi organici şi antioxidanţi care ajută în menţinerea unui stări bune de sănătate.

Licopenul, pigment natural şi cel care îî conferă miezului culoarea roşie, este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali şi regulatori imunitari, acesta fiind recomandat pentru efectele sale antitumorale. Până şi roşiile, considerate ca având un conţinut bogat de Licopen nu reuşesc să depăşească în antioxidanţi pepenele verde. Două ceşti de pepene conţin în medie 18,16 mg de Licopen, în timp ce o roşie de mărime medie conţine 4 mg. Datorită puternicului efect antioxidant şi a conţinutului scăzut de grăsimi şi de glucoză, pepenele este alimentul ideal pentru vârstnici sau pentru cei care au o dietă “grea”.

Cititi tot articolul pe romanialibera.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*