Home » Diverse » Sanatate » O nouă terapie pentru poliartrita reumatoidă

O nouă terapie pentru poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă în România se apreciază că afectează 1% din populaţie, dar ea este subdiagnosticată, a subliniat prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Reumatologie, cu prilejul lansării unei noi alternative terapeutice.

Potrivit acesteia, prin programul naţional destinat acestei boli, doar circa 200 de pacienţi beneficiază de tratamente iar costul lunar al unui tratament este de aproximativ 2.000 de euro.

Boala duce la dizabilităţi, ea progresează în condiţiile procesului inflamator şi chiar dacă inflamaţiile dispar, dizabilităţile rămân, a precizat medicul.

Tratamentul trebuie evaluat la trei luni şi numai 46% dintre cei trataţi obţin o reuşită, trebuie identificaţi markerii de predicţie şi tratamentul aplicat, în funcţie de rezultatul pentru fiecare pacient, a detaliat prof. dr. Ruxandra Ionescu.

Ea a reliefat că dispunem de tratamente dintre cele mai noi, dar care sunt foarte scumpe.

Este o boală sistemică, ce afectează structurile articulaţiilor, dar şi toate organele, se asociază cu diferite afecţiuni cronice, necesită o diagnosticare cât mai precoce, precum şi instituirea tratamentului, a spus prof. dr. Ionescu.

În România, din cele 9 terapii biologice utilizate în SUA şi restul Europei, sunt folosite patru, a subliniat medicul.

Speranţa medie de viaţă a pacienţilor cu poliartrită reumatoidă este mai mică cu trei-patru ani decât a persoanelor sănătoase.

Pacienţii cu forma severă a bolii pot deceda cu 10-15 ani mai devreme. Boala este mai frecventă la femeile între 30 şi 50 de ani. În privinţa cauzelor, sunt enumerate componenta genetică, hormonală, unele infecţii cum ar fi virozele.

Acum este disponibil un nou tratament pentru pacienţii cu poliartrită reumatoidă care nu răspund la celelalte tratamente.

Medicamentul se eliberează pe bază de reţetă şi se administrează prin injecţie subcutanată, de obicei în coapsă sau abdomen.

Prof. dr. Ruxandra Ionescu a explicat că medicamentul (certolizumab pegol) este conceput pentru a fixa o proteină implicată în declanşarea inflamării. Astfel, el reuşeşte să inhibe procesul de inflamare şi alte simptome ale bolii: oboseală, înroşirea pielii, dureri generalizate; durerea se transformă treptat în jenă permanentă, pierdere în greutate; stare generală de slăbiciune; uscăciune a gurii şi ochilor; dificultate de a dormi; febră uşoară şi transpiraţie; depresie.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună progresivă, nevindecabilă, care distruge cartilagiile şi oasele.

Boala debutează, de obicei, cu inflamarea încheieturilor şi dificultatea de a folosi mâinile în primele ore ale zilei. Chiar din primii ani de la instalare, boala afectează abilităţile locomotorii ale pacientului.

Un procent de 50% dintre persoanele cu această afecţiune sunt nevoite să renunţe la activitatea profesională în primii zece ani de la instalarea bolii şi în aproximativ 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile radiologic chiar în primii doi ani de evoluţie a bolii.

‘Diagnosticul reumatologic nu este întotdeauna simplu, pacienţii suferă în general mult iar tratamentul nu este uşor. Spre deosebire de concepţia generală, cum că pacienţii cu ‘reumatism’ sunt vârstnici şi au doar dureri, cu care însă se poate trăi, bolnavii cu reumatisme inflamatoare sunt adesea tineri, în plină viaţă socială şi profesională şi cu multe probleme dincolo de durerea cronică şi handicapul fizic, cum ar fi riscul cardiovascular crescut, mortalitatea crescută, boli asociate”, avertizează prof. dr. Simona Rednic, de la UMF ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca.

La rândul său, prof. dr. Edward Keystone, de la Universitatea din Toronto, a evidenţiat că noua terapie este diferită de celelalte tratamente, pentru că are o acţiune mai rapidă, generează mai puţin disconfort şi este mai puţin dureroasă când se injectează.

Acesta a reliefat că ceea ce este important este că se poate administra şi în timpul sarcinii.

“Toate aceste medicamente sunt de primă linie, se apelează la ele când tratamentele convenţionale nu sunt eficiente. Este indicat să fie utilizate cât mai devreme. Din păcate, medicii de familie nu recunosc această boală ca diagnostic şi trece destul de mult timp până când pacienţii ajung la specialist şi atunci sunt într-o stare gravă. Boala se manifestă ascuns, silenţios şi la 40% dintre pacienţi când se face RMN se evidenţiază că sunt deja afectaţi”, a explicat dr. Edward Keystone. AGERPRES

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*