Home » Diverse » Sanatate » Morcovul, alimentul-minune al primăverii!

Morcovul, alimentul-minune al primăverii!

Renumit îndeosebi pentru conţinutul bogat în vitamina A, morcovul este un aliment-minune recomandat într-o multitudine de afecţiuni, printre care, icterul, ulcerul gastrointestinal, anemia, guta şi litiaza.

Remineralizant, tonic, reglator intestinal, depurativ, vermifug, cicatrizant… Acestea sunt numai câteva dintre proprietăţile terapeutice ale banalului morcov. Calităţile nutritive îi sunt conferite, pe lângă vitamina A şi caroten, şi de numeroase minerale din compoziţia sa (fier, calciu, sodiu, cupru , magneziu, mangan, sulf, cupru, brom). De asemenea, morcovul conţine daucarină, o substanţă cu efect puternic vasodilatator şi dextroză (zahărul din morcov).

Stările de tristeţe şi de melancolie frecvent întâlnite la începutul primăverii pot fi combătute cu ajutorul unei cure de morcovi. Aceştia se pot consuma atât cruzi sau sub formă de suc, cât şi adăugaţi în supe.

De asemenea, morcovul este un remediu excelent în caz de afecţiuni pulmonare (tuberculoză, bronşită, astm), având rol expectorant. De ajutor poate fi şi în caz de arsuri, eczeme, pecingine, degerături, crăpături la nivelul călcâielor. Rezultate bune dă şi în tratamentul alternativ al aterosclerozei, infecţiilor intestinale, rahitism şi carii dentare. Totodată, ajută la eliminarea paraziţilor intestinali.

În cazul femeilor, sucul de morcovi este un aliat imbatabil în lupta cu ridurile. Studiile au arătat că în morcovi se găseşte o cantitate importantă de estrogen, hormon specific femin care previne pierderea elasticităţii ţesutului. Astfel, pielea se menţine suplă şi strălucitoare. De asemenea, datorită vitaminei A din compoziţia sa, morcovul are un rol puternic antioxidant, fiind indispensabil în procesul de încetinire a îmbătrânirii.

Persoanele care suferă de constipaţie ar trebui să ţină o cură cu suc de morcovi până la dispariţia problemei. Se recomandă 500 ml de suc de morcovi pe zi. Se bea un pahar pe stomacul gol, imediat după trezire, şi unul la culcare. Se recomandă în combinaţie cu suc de mere, deoarece are un gust mai uşor de tolerat.

De asemenea, morcovii se pot folosi şi sub formă de supă-cremă: un kilogram de morcovi se fierb într-un litru de apă şi, după aceea, se pisează. Pentru un gust mai bun se va adăuga mărar şi cimbru.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*