Home » Diverse » Sanatate » Care este nivelul normal de trigliceride?

Care este nivelul normal de trigliceride?

De cele mai multe ori când facem un control medical anual, doctorul ne recomandă şi un set de analize standard pentru a verifica inclusiv valorea grasimilor in sange. Pe lângă binecunoscutul colesterol, există şi un alt tip de grăsime care, dacă este peste limitele normale, poate duce la apariţia unor boli cardiovasculare şi metabolice. Este vorba despre aşa-numitele „trigliceride”, care pot fi menţinute la valori normale inclusiv printr-o alimentaţie corectă şi echilibrată, scrie romanialibera.ro.

triglicerideleChiar dacă nu dau simptome neplăcute, trigliceridele mărite pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii cardiovasculare, de aceea trebuie să le pastram sub control. Trigliceridele sunt substanţe grase sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente, fiind apoi extrase apoi din sânge şi stocate în organism sub forma ţesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului. La o persoană sănătoasă, valorile normale sunt sub 150 de unitati.

De regulă, există mai multe cauze care determina cresterea valorii trigliceridelor: obezitatea, diabetul, hipotiroidismul, bolile de rinichi sau folosirea unor medicamente precum contraceptivele orale, diureticele şi steroizii. Pentru a nu avea probleme medicale din cauza dislipidemiei, specialiştii recomandă păstrarea greutăţii în limite normale, reducerea consumului de zahar, grăsimi saturate şi alcool, renunţarea la fumat şi activitate fizică zilnică. Celebrul medic nutritionist american dr. Mehemeth Oz susţine că vina pentru lipsa senzaţiei de saţietate după o masă decentă aparţine tocmai … trigliceridelor!

Aceste molecule de grăsime din sânge, atunci când sunt crescute, blochează activitatea unui hormon care are rolul de a atenţiona creierul că ne-am saturat şi trebuie să ne ridicăm de la masă. Potrivit portalului webmd.com, printre cele mai bune alimente care scad trigliceridele se numără: spanacul (o sursă importantă de acid alfa-lipoic, care reduce cu până la 60% nivelul grăsimilor în sânge), dar şi uleiul de măsline, somonul, fasolea boabe sau strugurii.

Care este nivelul normal de trigliceride?

Nivelul normal este de sub 150mg/dL.

Nivelul de limită este de 150 mg/dL.

Nivelul de alarmă se situează între 200-499mg/dL, iar cel foarte mare peste 500mg/dL.

Tratamentele cu medicamente includ:

– Statinele (sunt prescrise de către medic atât pentru nivelurile crescute de trigliceride, cât şi de LDL colesterol şi pot determina scăderea nivelului de trigliceride până la 32%, dar cu unele efecte secundare importante, precum toxicitatea hepatică);
– Fibraţii (substanţe active – gemfibrozil, clofibrat şi fenofibrat);
– Niacina.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*