Home » Diverse » Sanatate » Actrita Kate Winslet sufera de “sindromul impostorului”

Actrita Kate Winslet sufera de “sindromul impostorului”

Un sindrom, descoperit pentru prima data acum aproape 40 de ani, este din ce în ce mai răspândit nu doar în lumea vedetelor, ci şi în rândul oamenilor obişnuiţi. Este vorba de Sindromul “Impostorului”, iar studiile arată că 7 din 10 persoane au simţit în decursul vieţii că nu aparţin cu adevărat unei situaţii sau poziţii sociale şi le este teamă ca alte persoane să nu descopere “cine sunt cu adevărat”.

kate-winslet-divergent-premiere-14Sentimentul este adesea resimţit de persoanele publice, deoarece acestea au parte de cea mai multă atenţie din partea fanilor, iar aceasta le declanşează o emoţie puternică, care la un moment dat se va transforma în nesiguranţă şi teama ca altcineva să nu afle de această slăbiciune.

Una dintre aceste vedete care a exprimat public că este “un impostor”, este actriţa principală din filmul Titanic, Kate Winslet: “Uneori, când ma trezesc dimineaţa înainte să merg la o filmare mă gândesc că nu pot să fac asta. Sunt o impostoare”. La rândul său celebra actriţă Michelle Pfeiffer, afirma un lucru asemănător: “Încă gândesc că oamenii vor descoperi că nu sunt prea talentată. Nu sunt cu adevărat foarte bună. Este totul o mare farsă”.

Desi in mod traditional a fost vazut ca o trasatura de personalitate, sindromul impostorului a fost studiat in ultimii ani de catre psihologi nu ca facand parte din categoria tulburarilor mentale, ci, mai degraba, ca o reactie manifestata in functie de context, la anumiti stimuli si evenimente. Conform celei mai recente interpretari, anumite persoane sunt predispuse sa traisca mai intens decat majoritatea oamenilor si sa se considere in general a fi mai putin capabile decat cei care ii inconjoara. Conceptul a aparut pentru prima data in anul 1978 intr-un articol scris de Dr. Pauline R. Clance si Suzanne A. Imes referindu-se la persoanele care sunt marcate de incapacitatea de a isi internaliza realizarile personale si care traiesc cu o teama persistenta de a fi expuse ca fiind niste simpli impostori, conform wikipedia.org.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.