Home » Diverse » Retete » Retete de Paste: Pască cu bârnză dulce de vacă

Retete de Paste: Pască cu bârnză dulce de vacă

Pasca este un desert pe bază de brânză dulce de vacă. Datorită faptului că în compoziţia lui intră zahăr, stafide sau alte tipuri de fructe confiate, nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm cu moderaţie, deoarece riscăm să ne îngrăşăm, conform gandul.info .

Pască cu bârnză dulce de vacă

Pentru aluat:

● 550 de grame de făină
● 125 de mililitri de apă călduţă
● 125 de mililitri de lapte călduţ
● 80 de grame de unt topit
● 150 de grame de zahăr tos
● un pliculeţ de drojdie uscată
● două gălbenuşuri
● un praf de sare
● coaja rasă de la o lămâie

Pentru umplutură:

● 300 de grame de brânză dulce de vacă
● un pliculeţ de zahăr vanilinat
● două fiole de esenţă de rom
● coaja rasă de la o lămâie
● 10 grame de griş
● 25 de grame de făină
● două ouă
● 100 de grame de stafide
● zahăr tos, după gust

Pentru uns pasca:

● un gălbenuş de ou
● 30 de mililitri de lapte
● miere pentru uns după coacere

Mod de preparare:

Stafidele le punem într-un bol, turnăm apa cât să le acopere şi le lăsăm să se înmoaie timp de 30 minute, maxim o oră, după care le punem într-o strecurătoare la scurs.

Apoi, punem brânza dulce de vacă într-un castron, adăugăm zahărul tos, esenţele de rom, zahărul vanilinat, coaja de lămâie, stafidele, ouăle şi amestecăm cu un tel până la omogenizare. În compoziţia rezultată adăugăm 10 grame de gris şi 25 de grame de făină şi amestecăm din nou cu telul, până se omogenizează.

Aluatul pentru pască îl putem pregăti şi în maşina de făcut pâine, unde punem ingredientele în ordinea următoare: apă călduţă, laptele călduţ, untul topit în prealabil, gălbenuşurile, pliculeţul de drojdie, zahărul tos, coaja rasă de lămâie, făină şi sarea. Atenţie, untul trebuie să fie călduţ, nu fierbinte, în momentul în care îl adaugaţi. Lăsaţi aluatul la frământat timp de 30 de minute şi la dospit alte 60 minute.

Dacă nu aveţi maşină de făcut pâine, puteţi să frământaţi aluatul cu mâna timp de 20-30 minute, până obţineţi un aluat care nu se lipeşte. Acoperiţi aluatul cu un prosop curat şi lăsaţi-l la dospit într-un loc călduţ timp de o oră.

După ce aluatul a dospit, răsturnaţi-l pe suprafaţa de lucru, pe care o ungeţi, în prealabil cu o peliculă fină de ulei şi împărţiţi aluatul în două părţi egale. Dintr-o jumătate de aluat facem o foaie rotundă ca tava pe care o vom folosim pentru pască, aluatul îl întindem cu mâna, nu folosim sucitorul.

Luăm o tavă rotundă cu pereţii detasabili şi o tapetăm atât pe fund cât şi pe margini cu hârtie de copt, pentru a se fixa mai bine hârtia de pereti, puteţi, din loc în loc să ungeţi tava cu unt. Punem în tavă foaia rotundă de aluat şi o înţepăm din loc în loc cu o furculiţă.

Cealaltă jumătate de aluat o împărţim în trei părţi egale, pe care le rulăm pe fiecare în parte, între suprafaţa de lucru şi podul palmelor până obţinem 3 rulouri lungi. Din cele trei rulouri facem o împletitură în trei. Împletitura rezultată o punem în tavă peste foaia de aluat, de jur împrejur, ca un cerc.

Lăsăm pasca la crescut 45 minute. După această perioadă de timp turnăm în mijloc umplutura de brânza dulce, ungem bine împletitura de aluat cu amestecul de ou şi lapte pregătit în prealabil şi punem pasca în cuptorul preîncălzit, timp de 45 – 50 minute, la foc mic spre mediu.

După ce pasca s-a copt, o scoateţi din cuptor şi o pensulaţi cu miere sau o lăsaţi aşa cum este. Se lasă la răcit, după care se taie şi se serveşte.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*