Home » Diverse » Retete » Retete de Paste: Cozonac cu nucă, stafide și cacao

Retete de Paste: Cozonac cu nucă, stafide și cacao

O singură felie de cozonac are până la 180 de kilocalorii afirmă medicii nutriţionişti, motiv pentru care aceştia ne recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce.

Cozonac – varianta cu nucă, stafide și cacao

Ingrediente:

● 3.5 kilograme de făină albă,
● o lingură de sare,
● 200 de grame de zahăr,
● un litru de lapte călduţ,
● patru gălbenuşuri şi patru ouă întregi,
● 150 de grame de unt sau margarină,
● 200 de mililitri de ulei,
● două esenţe de rom,
● coajă rasă de la 2 lămâi mari.

Maia:

● 175 de grame de drojdie proaspătă,
● 100 de grame de zahăr,
● jumătate de litru de lapte călduţ.

Umplutură:

● un kilogram şi jumătate de nucă măcinată,
● coajă rasă de la o lămâie sau scorţişoară,
● o lingură cu vârf de cacao,
● 550 de grame de zahăr,
● stafide înmuiate peste noapte în apă călduţă cu rom.

Pentru uns:

● câteva linguri de ulei pentru uns tăvile,
● trei ouă,
● o lingură cu vârf de smântână.

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, exceptând laptele care trebuie sa fie călduţ. Se amestecă toate ingredientele pentru maia până se dizolvă drojdia. Se pune făină într-un lighean mare şi se face gaură în mijloc. Se toarnă în acea gaură maia. Se lasă în jur de 30 minute, până drojdia se activează şi veţi observa că maiaua devine spumoasă.

Se adaugă laptele, cele 200 de grame de zahăr, sarea se presară pe margine, nu direct peste maia, şi se începe frământatul aluatului până devine destul de omogen. Se adaugă apoi ouăle bătute şi se frământă.

Apoi, se adaugă untul sau margarina şi se frământă până când untul nu se mai vede. La final se adaugă uleiul, coaja de lămâie şi esenţa de rom şi se frământă amestecul timp de 30 de minute, până când aluatul nu mai este lipicios. Vasul se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut, într-un loc călduţ, timp de două ore. Aluatul trebuie să se tripleze în volum.

După ce aluatul a crescut, pe masa de lucru, dată cu făină, se împarte aluatul în cinci bucăţi egale. Fiecare bucată se frământă uşor, doar cât să aibă o formă rotundă, asemănătoare cu cea a unei chifle. Se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut timp de 30 de minute. Între timp, se amestecă ingredientele pentru umplutură.

Apoi, se iau cinci tăvi mai late şi cu pereţi mai înalţi, care se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini. Apoi se ia fiecare bucată de aluat şi se întinde cât o foaie subţire de un deget, peste care se pune umplutura. Aluatul se rulează uşor, în aşa fel încât să nu iasă umplutura. Cozonacii se aşază în tavă, se acoperă cu prosoape şi se lasă la crescut timp de o oră.

Între timp, cuptorul trebuie încins la 180 de grade. Înainte de a fi băgaţi în cuptor, cozonacii sunt unşi cu ouă bătute şi cu smântână. Apoi, cozonacii se lasă în cuptor timp de o oră.

Sursă: e-Retete.ro

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*