Home » Diverse » Politica romaneasca » Adevărata marţe neagră: Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale pe întuneric

Adevărata marţe neagră: Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale pe întuneric

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat în conferinţa de presă ţinută marţi seara în comun cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

Ordonanţa de modificare a codurilor penale nu s-ar fi regăsit pe o ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern de marţi seară. Potrivit unor surse, ministrul de Justiţie a intervenit pentru a anunţa că mai are trei acte normative de aprobat, şedinţa concentrându-se pe bugetul de stat care urma să fie trimis în Parlament.

Şedinţa de guvern a început la ora 19.45 iar pe ordinea de zi erau programate trei acte normative: proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 şi proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017.

Întrebaţi dacă mai au ceva de prezentat, ministrul Justiţiei Florin Iordache a intervenit şi a precizat că are trei acte normative şi le-a împărţit participanţilor. Ulterior, actele au fost adoptate: Ordonanţa de modificare a codurilor penale şi proiectul privind graţierea şi cel privind executarea pedepselor.

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21, Iordache a replicat: ”Pentru că la această oră a fost şedinţa de Guvern”. Cât priveşte transparenţa acestui demers, el a susţinut că ordinea de zi a fost suplimentată pentru că Executivul are acest drept.

Ministrul Justiţiei a precizat că OUG privind modificarea Codurilor Penale a păstrat pragul de 200.000 de lei privind abuzul în serviciu, iar favorizarea infractorului se dezincriminează dacă fapta este săvârşită de un membru al familiei sau de un afin până la gradul doi şi că favorizarea este dezincriminată şi dacă este vorba despre “emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative”.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.