Home » Diverse » Obligaţiile PFA

Obligaţiile PFA

După înfiinţarea PFA (Persoană Fizică Autorizată), ca şi în cazul societăţilor comerciale, intervin anumite obligaţii care, în cazul în care sunt ocolite, vă fac pasibil de amendă.

Astfel, în 15 zile de la înfiinţarea PFA, sunteţi obligat să depuneţi declaraţia de impunere privind veniturile estimate pentru anul curent. Achiziţia registrului unic de control, este o altă obligaţie, termenul fiind de 30 zile de la data înfiinţării.

Daca intentionati sa efectuati importuri de bunuri din tari non UE veti avea nevoie de un cod EORI care este acordat de autoritatea vamala in vederea vamuirii marfurilor.

Acest numar este oferit de catre Autoritatea nationala a vamilor si reprezinta un numar unic in Comunitatea Europeana, pe care autoritatile vamale il atribuie operatorilor economici si altor persoane interesate, in vederea utilizarii acestuia incepand cu 1 iulie 2009 la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Societatile care doresc sa efectueze achizitii sau livrari intracomunitare sunt obligate sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari.

In cazul platitorilor de TVA , inregistrarea in registrul operatorilor intracomunitari se efectuiaza prin depunerea unei solicitari la administratia financiara de care apartine acea societate.

In cazul neplatitorilor de TVA, inregistrarea in scopuri de TVA nu transforma societatea in platitoare TVA ci doar se atribuie un cod de TVA intracomunitar. Ulterior obtinerii codului de TVA intracomunitar se va face inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI). Neplatitorii de TVA pot face achizitii de TVA din spatiul european fara sa fie obligate sa se inregistreze in ROI daca valoarea achizitiilor este inferioara sumei de 10.000 euro.

Orice societate care angajeaza personal, este obligata sa respecte anumite termene.

Angajarea de personal – se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

Incetarea contractului de munca: transmiterea revisalului in ziua cand inceteaza contractul de munca.

Modificari de contract conform actelor aditionale (durata muncii, functia, salariul, tipul contractului) :se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare.

Se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca.

Contractele de munca nu ar trebui inregistrate fara a avea la dosar (inaintea angajarii) adeverinta medicala de la un centru de medicina a muncii. Orice contract de munca trebuie sa fie insotit de un dosar de personal.

Este foarte important să dobândiţi o bază solidă de cunoştinţe financiar- contabile în noua dumneavoastră postură şi nu trebuie să ignorati ajutorul specializat oferit de fimele care pot oferi suportul financiar-contabil adecvat şi personalizat nevoilor dumneavoastră.

Sursa: romanialibera.ro

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*