Home » Diverse » NASA » Vă mai aduceți aminte de Naveta Spațială Endeavour? Timelapse

Vă mai aduceți aminte de Naveta Spațială Endeavour? Timelapse

După 25 de misiuni în spaţiu, începând cu anul 1992, naveta Endeavour a iesit la pensie în mai 2011.

Un spectaculos montaj de imagini în tehnica time-lapse documentează ultima ei călătorie, prin oraşul Los Angeles, până la Centrul de Ştiinţe din California, unde a devenit un exponat permanent.

Filmul, numit Misiunea 26, a fost realizat cu ajutorul unei echipe de fotografi şi operatori de film, condusă de Matthew Givot, care a urmărit timp de 4 zile naveta, în drumul ei spre Centrul de Ştiinţe.

Deşi era vorba doar de un drum pe şosea, şi nu de un voiaj în spaţiu, această ultimă călătorie a navetei a pus multe probleme tehnice şi de organizare, din cauza mărimii obiectului transportat. Pe o distanţă de cca. 20 km, Endeavour a călătorit lent, cu viteză constantă, sub atenta supraveghere a tehnicienilor, care au luat toate măsurile pentru a se asigura că naveta nu loveşte cabluri electrice sau copaci.

Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a vedea vehiculul spaţial, una dintre cele mai complexe maşinării construite vreodată.

Endeavour a început să opereze în 1992 şi, până în 2011, a executat 25 de misiuni, ajutând la construirea Staţiei Spaţiale Internaţionale şi transportând echipamente ştiinţifice şi membri ai echipajului acesteia.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*