Home » Diverse » NASA » NASA: Sonda spatiala Dawn a ajuns pe orbita planetei pitice Ceres

NASA: Sonda spatiala Dawn a ajuns pe orbita planetei pitice Ceres

Dupa o calatorie de sapte ani si jumatate, sonda americana Dawn a reusit sa ajunga vineri pe orbita misterioasei Ceres si a inceput explorarea celei mai mici planete pitice din sistemul nostru solar, potrivit France Presse.

Este vorba despre prima naveta care orbiteaza in jurul unui astfel de corp celest.

Dawn va incepe cele 16 luni de explorare a planetei Ceres ceea ce ar trebui sa-i permita sa strapunga misterele si sa inteleaga mai bine formarea sistemului solar in urma cu 4,5 miliarde de ani.

Dawn a fost capturata de gravitatia lui Ceres la ora 12,39 GMT, cand se afla la 61.000 de kilometri de planeta, a precizat Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA.

“Dupa ce a parcurs 4,9 miliarde de kilometri si a facut o calatorie de 7,5 ani, Dawn a ajuns la noua sa destinatie”, a declarat Marc Rayman, directorul de misiune la JPL.

“De la descoperirea sa in 1801, Ceres a fost considerata o planeta, apoi un asteroid si acum o planeta pitica”, una dintre cele trei ale sistemului nostru solar, printre care si Pluto, a adaugat acesta.

Dawn este prima sonda care exploreaza de aproape o planeta pitica, cel mai mare obiect cunoscut din centura de asteroizi a sistemului solar situata intre orbitele lui Marte si Jupiter.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.