Connect with us

NASA

NASA a lansat cu succes, miercuri, telescopul spaţial NuSTAR

Published

on

NASA a lansat cu succes, miercuri, telescopul spaţial NuSTAR, un dispozitiv cu raze X ce beneficiază de o rezoluţie fără precedent, capabil să cerceteze Universul şi mai ales găurile negre şi să îi ajute astfel pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine evoluţia cosmosului, informează AFP, conform Mediafax.

Racheta Pegasus XL, fabricată de compania americană Orbital Science Corporation, care a transportat NuSTAR, a fost lansată din zbor, în jurul orei 16.00 GMT, de la altitudinea de 11.900 dintr-un avion Lockheed L-1011, un trireactor denumit Stargazer, care decolase cu o oră mai devreme de la centrul de teste Reagan de pe atolul Kwajalein din Insulele Marshall din Oceanul Pacific.

Separarea celui de-al treilea modul al rachetei Pegasus XL s-a produs la ora 16.12 GMT, la 13 minute după lansarea rachetei de pe trireactor. NuSTAR a atins astfel orbita sa ecuatorială, la o distanţă de 600 de kilometri de Terra, aşa cum era prevăzut.

Telescopul şi-a întins imediat antenele solare şi a transmis la scurt timp după aceea primele semnale captate, spre sol, prin intermediul sistemului de sateliţi al NASA.

NuSTAR va fi primul telescop spaţial capabil să creeze imagini cosmice cu ajutorul razelor X de înaltă energie, aceleaşi raze folosite în medicină pentru a vizualiza scheletul sau pentru scanarea bagajelor pe aeroporturi.

Telescopul va produce imagini cu o rezoluţie de 10 ori mai mare decât rezoluţia imaginilor obţinute cu telescoapele actuale şi va fi de 100 de ori mai sensibil ca predecesorii săi care funcţionează în aceeaşi zonă a spectrului electromagnetic.

NuSTAR va putea astfel să capteze energia înaltă a razelor X chiar şi dincolo de praful şi gazele care obstrucţionează observarea galaxiilor, a găurilor negre şi a stelelor neutronice aflate în centrul Căii Lactee, galaxia din care facem parte.

Noul telescop cu raze X va observa însă şi universul profund de dincolo de Calea Lactee, fapt care le va permite oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine natura jeturilor de particule emise de galaxiile cele mai îndepărtate, precum Centaurus A, unde se găsesc găuri negre supermasive.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NASA

Marea furtună de pe Jupiter se apropie de sfârșit

Published

on

Un cercetător de la NASA a declarat că Marea Pată Roșie de pe Jupiter ar putea să dispară în următorii ani.

Această furtună uriașă a fost observată pentru prima dată în anul 1800 și putea include în interiorul ei patru planete de dimensiunea Terrei.

În ultimii ani, Marea Pată Roșie s-a redus considerabil, spune Glenn Orton, cercetător în cadrul misiunii Juno de la NASA.

Peste 10 – 20 de ani, această pată ar putea să dispară complet, spune cercetătorul.

Continue Reading

NASA

NASA: Roverul Curiosity cerceteaza cateva “betisoare” misterioase

Published

on

Pagina de Facebook a Curiosity anunta ca roverul Nasa de pe Marte cerceteaza cateva misterioase mici formatiuni cu forma de betisoare.

“Intre timp, inapoi pe Marte… Verific aceste formatiuni cu forma de betisoare. Fiecare are circa 6 milimetri lungime. Poate sunt cristale? Sau ar putea fi minerale care au umplut spatiile unde erau cristale ce s-au dizolvat. Stati pe receptie! Continuam cercetarile”, anunta Curiosity.

Continue Reading

NASA

Oumuamua, asteroid interstelar ori navă spaţială a unei civilizaţii extraterestre?

Published

on

Misteriosul Oumuamua, un obiect in forma de trabuc venit dintr-un alt sistem stelar si recent detectat, nu emite “semnale artificiale”, arata primele observatii ale cercetatorilor care cautau semnele ale unei inteligente extraterestre, scrie AFP.

Obiectul stancos, al carui nume inseamna mesager in hawaiana, a fost reperat in 19 octombrie de catre telescopul Pan-STARRS1 situat in Hawai care urmareste obiectele ce trec in apropierea Pamantului.

De atunci, o serie de spirite s-au incins, intrebandu-se daca am putea avea de-a face cu obiectul unei civilizatii extraterestre.

Programul Breakthrough Listen, care este dedicat cautarii vietii extraterestre in Univers, a indreptat miercuri puternicul radiotelescop Green Bank spre Oumuamua.

“Nu au fost puse in evidenta semnale artificiale provenite de la acest obiect pana in prezent (…) dar supravegherea si analiza datelor continua”, a anuntat Breakthrough Listen, intr-un comunicat.

“Nu vedem nimic care sa emita de maniera continua de pe Oumuamua”, a declarat Andrew Siemion, responsabil al laboratorului Breakthrough Listen la Universitatea California din Berkeley.

“Cel mai probabil, Oumuamua este un asteroid, ejectat de steaua sa in timpul unor evenimente haotice in urma cu miliarde de ani si care se afla din intamplare in sistemul nostru solar. Dar celelalte ipoteze sunt atat de excitante incat merita sa le privim indeaproape”, a adaugat el.

Continue Reading

BACAU

SPORT

Facebook

diverse

diverse