Home » Diverse » NASA » NASA a gasit prima planeta solida, de marimea Terrei, la 560 ani lumina

NASA a gasit prima planeta solida, de marimea Terrei, la 560 ani lumina

Telescopul spatial Kepler a reperat prima planeta “tare”, de marimea Pamantului, dintre cele 500 descoperite in ultimii 15 ani. Este o exoplaneta si suprafata ei seamana cu cea a planetei Mercur – este plina de vulcani si lava.

Noua planeta, denumita Kepler 10b, este prima din afara sistemului nostru solar, care este telurica – celelalte fiind in principal gazoase.

Kepler 10b este un pic mai mare decat Terra. Adica are un diametru de 1,4 ori mai mare decat cel terestru si o masa de 4,6 ori mai mare, scrie NASA.

Ea orbiteaza in apropierea unei stele asemanatoare Soarelui nostru, denumita Kepler-10, aflata in constelatia Lebedei, la o distanta de 560 de ani lumina de Terra. Un an lumina reprezinta echivalentul a 9.460 de miliarde de kilometri.

Din cauza apropierii foarte mari de steaua respectiva, suprafata planetei este incandescenta, plina de lava si vulcani, conditiile fiind asemanatoare cu cele de pe prima planeta a sistemului nostru solar, Mercur.

Planeta geamana, Gliese 581g

Se pare ca ar mai exista o planeta, recent descoperita, asemanatoare cu Pamantul pe care ar fi conditii pentru viata extraterestra.

Insa informatiile pe care le au acum specialistii de la Universitatea California, din Santa Cruz, despre Gliese 581g, necesita studii pentru alti 11 ani, ca sa poata fi interpretate corect si rezultatele sa poata fi verificate.

Se cauta planete “locuibile”

Pentru astronomi, o exoplaneta este “potential locuibila” atunci cand ea permite existenta vietii. Asta nu inseamna neaparat ca oamenii pot trai confortabil pe o astfel de planeta.

Cel mai important este ca planeta respectiva sa aiba apa in stare lichida si atmosfera.

2 comentarii

  1. Asemenea descoperiri se vor tot inmulti de acum incolo.Kepler este trimis exact pentru aceasta problema.Ne vom plictisi de planete descoperite,din pacate cele mai multe gazoase si gigantice fara viata.O planeta de marimea pamantului in niciun caz nu va fi vizibila. Nu putem decat sa ne bucuram ca in sfarsit am descoperit alte sisteme solare,ceea ce era imposibil de realizat

  2. Cu siguranta in viitorul apropiat , se vor descoperi destule alte planete kiar cu viata pe ele si poate mult mai sanatoasa decit la noi pe terra, dar exista si problema ….. cum poti ajunge in siguranta pe ele ? sigur si tehnologia de propulsie se v-a dezvolta exponential, dar tot trebuie sa mai treaca un timp. Copii nostri cu siguranta vor trai alte minunatii .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*