Home » Diverse » Monstrul lui Frankenstein, noua identitate vizuală a Bacăului!

Monstrul lui Frankenstein, noua identitate vizuală a Bacăului!

Aseară, cu ocazia deschiderii evenimentului “Bacău – Capitala Tineretului din România”, a fost dezvelită și o statuie. Una absolut oribilă! Este vorba de statuia “Monstrul lui Frankenstein”(versiunea metalică)…pardon, “Noul Bacovia”.

La dezvelirea “monumentului” au participat primarul Bacăului, Cosmin Necula, câțiva consilieri locali și mai mulți voluntari ai Federaţiei Tinerilor, dar şi câteva zeci de băcăuani.

Autorul oribilei statui, arhitectului Răzvan Ichim, a declarat că aceasta este realizată din piese auto refolosite și îl reprezintă pe poetul băcăuan însoțit de doi copii. O-la-la!

Dacă Sibiul se mândreşte cu reputaţia de oraş cultural iar Clujul de oraş creativ, pentru a ne rezuma doar la aceste două capitale de judet, în cazul Bacăului, o mâna de mediocritați din politica locală și din asa-zisa societate civilă, îi fac pe cei care oricum n-auziseră de urbea bacoviană să creadă că, de fapt, suntem nu numai urmaşii lui Dracula, ci direct copiii lui Frankenstein.

Mă gândeam ieri seară ce vrajitoare o fi trecut prin Bacău și ce a facut-o să readucă blestemul asupra orașului bacovian, pricopsindu-l cu primarul Cosmin Necula, consilierul independent și Federaţia Tinerilor. Totodată, încercam să înțeleg euforia staff-ul Federaţiei Tinerilor din Bacău din momentul descoperirii chipului monstrului lui Frankenstein. Gabriel Postolache, președintele respectivei federații (PSD?), se bucura mai ceva ca minionul Bob când a descoperit-o pe Scarlet Overkill! Tot Google m-a scos din încurcătură și de această dată…

Frankenstein era numele unui savant care a realizat un monstru „android” (cu înfăţişare umană, nu de robot) din cadavre furate din cimitire şi de la morgă. El a însufleţit monstrul cu un curent electric puternic (captat dintr-un fulger). Creatura lui Frankenstein este o „fiinţă” relativ inteligentă, cu vorbire articulată, cu temeri şi dorinţe tipic umane, care scapă la un moment dat de sub control şi îşi omoară creatorul, o metaforă a ideii că invenţiile ştiinţifice pot avea consecinţe nefaste asupra omenirii.Opera lui Frankenstein nu a fost concepută să fie un monstru. Înzestrat cu sensibilitate şi dragoste, făptura creată de Victor nu s-a dezumanizat decât în clipa în care a cunoscut respingerea.

Imaginea lui Frankenstein a atras mulţi adolescenţi, care de-a lungul timpului au construit un adevărat mit al doctorului atotputernic. Retraşi, neinţeleşi, ei speră să impresioneze prin cunoştinţele lor. Mary Shelley, prin personajul creat, le-a oferit un model care, chiar dacă ii inspăimăntă, impune respect.

Scrisul din litere gigantice „Bacău – Colorează-ți generația” și grupul statuar “Monstrul lui Frankenstein”…pardon, “Noul Bacovia” au costat municipalitatea circa 11.000 de euro, iar după finalizarea anului în care Bacăul este capitală a tinerilor, vor fi amplasate permanent într-un loc public ales de primărie. Doamne fereste!

2 comentarii

  1. E de intrebat de ce Ghinghes a fost absent.. poate nici lui nu ii place sau pur si simplu a fost exclus de Postolache si Necula.. ciudat, oricum. Si curios…

  2. Daca voi nu intelegeti arta, nu o apreciati si nu ati auzit vreodata de curentul Steampunk, daca voi nu aveti deloc imaginatie si nici pe Bacovia nu cred ca l-ati citit sau nu i-ati inteles simbolismul, stilul, daca voi apreciati numai cocalarisme, asta nu inseamna ca noua lui imagine reprezinta un monstru. Ci reflecta exact tristetea din sufletul lui. Noua statuie e super!! Felicitari artistului!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.