Home » Diverse » Mădălina Manole s-a sinucis cu un pesticid folosit la uciderea leilor şi a hienelor

Mădălina Manole s-a sinucis cu un pesticid folosit la uciderea leilor şi a hienelor

Pesticidul Furadan pe care l-a ingerat Mădălina Manole este o substanţă extrem de toxică pe bază de carbofuran. Produsul este destinat tratamentului culturilor de porumb, cartof, floarea soarelui, soia sau sfeclă de zahăr, scrie adevărul.ro.

Furadanul este atât de otrăvitor, încât un singur mililitru din aceast produs poate fi fatal unui om matur. Ingerată, substanţa blochează o enzimă vitală – colinesteraza – decesul survenind în câteva minute.

Carbofuranul a fost folosit masiv în Statele Unite începând cu anul 2002, în urma unei invazii de insecte dăunătoare asupra culturilor de soia. Pesticidul a ucis toate insectele, dar din cauza lui sute de păsări care ingerau involuntar substanţa mureau în fiecare zi. De asemenea, Furadanul era folosit pe scară largă, dar ilegal, de fermierii americani pentru otrăvirea coioţilor, vulturilor sau ratonilor. În consecinţă, Agenţia de Protecţia a Mediului din SUA a cerut interzicerea produsului pe teritoriul american.

O altă ţară care intenţionează interzicerea oficială a Furadanului este Kenia. De câţiva ani de zile, băştinaşii Maasai folosesc acest pesticid pentru a ucide leii şi hienele care le vânează vitele. Pentru a opri otrăvirea leilor, o agenţie nonguvernamentală care protejează viaţa sălbatică a promis băştinaşilor că vor primi compensaţii de 200 de dolari pentru fiecare vită mâncată de marile feline. În ciuda promisiunii, băştinaşii africani continuă să ucidă leii cu Furadan.

În România, otrăvirea câinilor comunitari din oraşe cu pesticidul pe bază de carbofuran este o practică veche şi din ce în ce mai frecventă.

Surse judiciare au declarat pentru RL că la autopsia de astăzi vor fi căutate în corpul cântăreţei urme de sibutramină, substanţă conţinută de pastilele pe care vedeta le lua pentru slăbit. Aceasta poate determina, ca efect secundar, stări depresive acute, fiind contraindicată celor care au probleme nervoase sau gânduri suicidare. În România, sibutramina a fost prima dată menţionată în legătură cu numele fotbalistului Adrian Mutu, suspendat după ce în sângele său a fost depistată această substanţă. În apărarea sa, Mutu a explicat că sibutramina provine din capsulele de slăbit pe care le lua. O investigaţie a RL a demonstrat că sibutramina este prezentă în unele medicamente de slăbit fără a fi menţionată în prospect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*