Home » Diverse » IT » Cum să-ţi alegi un hard disk extern

Cum să-ţi alegi un hard disk extern

Atenţie la memoria cache, interfaţă şi viteza de scriere, dar şi la capacitatea de stocare.

Cei care vor să-şi elibereze computerul de fişiere sau să-şi facă o copie pentru a nu risca pierderea lor, trebuie să-şi cumpere un hard disk extern. Pe acesta pot stoca, la fel ca şi în computer, date, însă marele avantaj este portabilitatea sa. Preţurile încep de la 300 de lei şi pot ajunge şi la 2.000 de lei, în funcţie de capacitatea de stocare şi performanţele în ceea ce priveşte transferul de date.

Capacitatea de stocare. O alegeţi în funcţie de fişierele pe care doriţi să le încărcaţi. Dacă aveţi multe filme sau fotografii la rezoluţii mari, e bine să alegeţi unul cât mai mare, de cel puţin 500 GB, măcar dublu capăcităţii de stocare pe care o aveţi pe computer.

Interfaţa. Pe piaţă există două tipuri, cele USB 2.0 şi USB 3.0. Cel din urmă are o rată de transfer a datelor chiar şi de 10 ori mai mare decât versiunea 2.0. Însă trebuie să fiţi atenţi, computerul sau laptopul dumneavoastră trebuie să aibă şi el USB 3.0.

Viteza de scriere. Se calculează în Revolutions per Minute (RPM) şi e bine ca această valoare să fie de cel puţin 5.400.

Memoria Cache. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât vei avea acces mai rapid la datele de pe hard disk. Te va ajuta atunci când vrei să rulezi direct de pe HDD.

Preţ. Un hard disk extern de calitate medie, cu o capacitate de stocare de 500GB, porneşte de la aproximativ 400 de lei.

Avantaje

Portabilitatea este unul dintre cele mai importate avantaje pe care le ai cu un hard disk extern. Îţi poţi accesa fişierele personale de pe orice alt computer sau laptop. Este foarte uşor şi nu ocupă foarte mult loc. Te scapă de grija a sute sau chiar mii de discuri inscripţionate. Poţi cripta datele astfel încât să fie cât mai protejate.

Dezavantaje

Din cauza şocurilor se poate strica mult mai repede decât cele interne, din computer. Preţul este destul de mare în comparaţie cu un hard disk intern, având în vedere că au apărut şi alternative cloud computing, o tehnologie de stocare a datelor care ar putea să crească tot mai mult în popularitate în următorea perioadă.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.