Home » Diverse » Curiozitati » X-51A Waverider – avionul care ar putea zbura de la New York la Londra într-o oră!

X-51A Waverider – avionul care ar putea zbura de la New York la Londra într-o oră!

Forţele aeriene americane (USAF) au anunţat că vor testa, mâine, un aparat de zbor experimental hipersonic, a cărui viteză de 5,8 ori mai mare decât cea a sunetului ar permite parcurgerea distanţei dintre Londra şi New York în mai puţin de o oră.

Potrivit Daily Mail, aeronava se numeşte X-51A Waverider şi poate atinge 7.242 de kilometri pe oră în doar câteva secunde (5,8 Mach). Totul este posibil graţie statoreactorului cu care este dotat, un sistem fără compresor ce asigură un flux continuu al combustibilului în stare gazoasă.
Aeronava hipersonică se află la baza aeriană Edwards, localizată în Deşertul Mojave. Waveroder va fi ridicat la 1.500 de metri deasupra Oceanului Pacific, ataşat de un bombardier B-52. Întreaga operaţiune nu va dura mai mult de 300 de secunde, iar corpul aparatului nu va fi recuperat.
X-51A Waverider a fost finanţat de NASA şi de Pentagon, cu scopul de a folosi tehnologia hipersonică la dezvoltarea armamentului militar. Costurile proiectului s-ar fi ridicat la suma de 140 de milioane de dolari.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.