Home » Diverse » Curiozitati » TW Hydrae, steaua înconjurată de un disc de apă

TW Hydrae, steaua înconjurată de un disc de apă

O echipă de cercetători europeni a anunţat că a descoperit o acumulare uriaşă de vapori de apă în afara sistemului nostru solar.

Datele furnizate de Herschel Space Observatory au permis astronomilor detectarea în premieră a vaporilor de apă, care înconjoară un disc de praf din jurul unei stele tinere. Descoperirea sugerează faptul că acest disc de materie, care urmează să se dezvolte într-un sistem solar, conţine cantităţi mari de apă, ceea ce înseamnă că planete acoperite cu apă, asemănătoare cu Pământul, ar putea fi un lucru obişnuit în Univers.

Conform site-ului NASA, care a contribuit substanţial la misiunea Herschel, care aparţinii Agenţiei Spaţiale Europene, cercetătorii au descoperit şi anterior apă în discurile de formare a planetelor din jurul unei stele centrale, însă dovezi privind cantităţi atât de mari de apă, departe de steaua centrală, în zona rece, unde prind formă viitoarele comete, nu au fost găsite până acum.

Mai multă apă în zonele de formare a cometelor înseamnă şanse mai mari ca apa conţinută în ele să ajungă pe planete, în urma unui impact. Steaua înconjurată de acest disc de apă, numită TW Hydrae, are o vârstă de aproximativ 10 milioane de ani şi se află situată la aproximativ 175 de ani lumină depărtare, în constelaţia Hydra.

Ceaţa de apă, rece, detectată de astronomi, este considerată a proveni de la granulele de gheaţă aflate pe suprafaţa discului de praf. Lumina ultravioletă de la steaua centrală face ca o parte din gheaţă să se transforme în vapori de apă, creând un strat subţire de gaze, detectate de instrumentele de pe Herschel.

TW Hydrae este o stea pitică portocalie, ceva mai mică şi mai rece decât Soarele. Discul de materie care înconjoară steaua are o dimensiune de aproape 200 de ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Soare. Peste câteva milioane de ani, astronomii cred că materia din care este format discul va forma viitoarele planete, asteroizi şi alte obiecte cosmice. Particulele de praf şi gheaţă din straturile exterioare ale discului vor forma viitoarele comete.

În timpul evoluţiei noului sistem solar, cometele sunt cele care vor lăsa probabil o mare parte din apă pe planetele proaspăt formate, în urma impactului cu acestea, dând naştere oceanelor. Astronomii cred că TW Hydrae este reprezentativă pentru multe alte sisteme de stele tinere, oferind perspective noi cu privire la modul în care a ajuns apa pe planete.
Sursa: Xinhuanet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*