Home » Diverse » Curiozitati » Topul celor mai spectaculoase fotografii facute de telescopul spațial Hubble

Topul celor mai spectaculoase fotografii facute de telescopul spațial Hubble

De doua decenii, telescopul spatial Hubble transmite pe Pamant observatiile sale din Cosmos, in baza carora expertii au elaborat deja numeroase cercetari si spera sa patrunda adanc in misterele spatiu infinit.

Pe imaginile surprinse de cunoscutul telescop spaţial se pot observa şi elemente legate de culorile şi structura galaxiilor şi nebuloaselor de pe cer. Vă lăsăm să admiraţi spectacolul oferit de fotografiile realizate de telescopul spaţial Hubble.

Denumită Galaxia Sombrero pentru asemănarea cu pălărie cu bor larg (sombrero – pălărie), descoperită nu de multă vreme, ar putea avea în centru o gaură neagră mare, sunt de părere unii specialişti de la NASA. În imaginile surprinse de telescopul Hubble se poate vedea inelul de praf stelar, iar mijlocul acestuia străluceşte puternic în spectrul electromagnetic.


Cunoscuta sub numele de NGC 5194, galaxia cu aspect de melc se pare ca a fost prima nebuloasa spirala descoperita cu mijloace terestre. Se afla in apropierea galaxiei satelit NGC 5195 (stanga). “Apropierea” se masoara in aproximativ 31 de milioane de ani-lumina.


Galaxia spirala M33 cunoscuta mai frecvent ca galaxia Triangulum, dupa numele constelatiei in care se afla, este de 4 ori mai mica decat Calea Lactee, unde ne aflam noi. Asa cum se vede, este un mic “arhipelag” de galaxii, ceea ce le face viizibile chiar si cu un binoclu bun.


Galaxia Andromeda este cea mai aproape de Calea Lactee unde ne aflam noi. Probabil ca aceste doua galaxii seamana ca forma si domina grupul local galactic.


Nebuloasa Laguna este o varietate de obiecte cosmice. Culorie si geometria in care sunt asezate fascineaza. Vizualizarea devine confuza datorita emisiilor de hidrogen, in timp ce fibrele negre apar din absorbtia luminii de catre straturi groase de praf.Nebuloasa Ochiul Pisicii (NGC 6543) – este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene de pe cer. Pe necunoscator, il impresioneaza simetria formelor geometrice, iar pe specialisti dimensiunea: are un diametru de trei ani lumina.


“Micuta” constelatie Chameleon uimeste prin structura ei, care pare constituita din praf, nebuloase si stele mici. Imprastiate pe un camp vast, toate acestea lasa impresia unei nebuloase albastre.


Strălucitoarea galaxie NGC 253 este una din cele mai luminoase galaxii spirale vizibile, şi, de asemenea, una dintre cele mai prăfoase. Unii o numesc Galaxia Dolarul de Argint după modul în care apare văzută prin telescoapele mici, sau Galaxia Sculptor datorită localizării sale în interiorul constelaţiei sudice Sculptor.

Grupul masiv de stele tinere numit R136 are numai câteva milioane de ani de existență și se află în Nebuloasa 30 Doradus, o maternitate stelara foarte prolifică din Norul Mare al lui Magelan, o galaxie aflată la numai 170.000 de ani lumină, în vecinatatea galaxiei noastre.
Patru din galaxiile din imaginea de mai sus sunt galaxii care se ciocnesc, aflate la aceeași depărtare de Soare, 290 milioane de ani lumină. Galaxia albastră se află situată mult mai aproape decât celelalte, la numai 40 de milioane de ani lumină.
Acest obiect este o parte dintr-o nebuloasă enorma vizibila din emisfera sudică. In imagine vedem o regiune în care se află gaz și praf. In interiorul nebuloasei se află sute de noi stele, formate chiar din gazul nebuloasei. Forma complexă a obiectului este dată de radiația puternică a stelelor din interiorul său dar și din cauza radiației stelelor vecine. Un jet puternic de gaz pleacă înspre stânga. Este emis de o stea nou formată. Hubble a luat imagini ale acestui obiect și în infraroșu, radiație care trece prin norii de gaz.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.