Home » Diverse » Curiozitati » Studiu: Forma de spirala a Caii Lactee ar fi putut sa rezulte din coliziunea cu micuta galaxie a Sagetatorului

Studiu: Forma de spirala a Caii Lactee ar fi putut sa rezulte din coliziunea cu micuta galaxie a Sagetatorului

Forma de spirala a Caii Lactee, ce contine circa 200 de miliarde de stele, printre care si Soarele, ar fi putut sa rezulte din coliziunea cu o galaxie pitica, potrivit unui studiu publicat, joi, in revista stiintifica britanica Nature.

Bratele spiralate ale Caii Lactee ar fi putut sa se formeze in urma a doua ciocniri cu micuta galaxie a Sagetatorului, ce ar fi avut loc in decursul ultimelor 2 miliarde de ani, potrivit simularilor realizate de cercetatorii de la Universitatea California, coordonati de Chris Purcell.

O noua coliziune este prevazuta sa aiba loc peste aproximativ 10 milioane de ani. Cand doua galaxii intra in coliziune, forta impactului “smulge” din amandoua galaxiile anumite stele, care formeaza dare lungi.

Ele au fost intinse progresiv in urma rotatiilor Caii Lactee si au format bratele actuale ale galaxiei si bratul din centrul ei. Soarele se afla pe unul dintre cele doua brate spiralate, la o distanta de circa 27.000 de ani lumina (un an lumina echivaleaza cu 9.460 de miliarde de kilometri) de centrul Caii Lactee.

Galaxia pitica a Sagetatorului este greu de observat, pentru ca se afla aproape de planul discului Caii Lactee, pe partea diametral opusa de partea in care se afla Soarele, in raport cu centrul galaxiei noastre.

In urmatorii 10 miliarde de ani, Galaxia Sagetatorului, recunoscuta in calitate de galaxie abia in 1994, va traversa din nou discul Caii Lactee.

Precedentele doua coliziuni au subtiat-o deja considerabil. Puternicul impact avut de aceasta galaxie pitica asupra galaxiei noastre s-a datorat mai ales masei “materiei negre”, invizibila si de natura necunoscuta, continuta de SagDEG, afirma autorii studiului.

Cand toata materia neagra a intrat pentru prima data in contact cu Calea Lactee, intre 80% si 90% din totalul acestei materii negre a fost smuls“, a declarat Chris Purcell.

Primul impact a creat instabilitati care au fost amplificate si care au format rapid bratele spiralate“, a adaugat specialistul american. Fortele gravitationale care se manifesta in centrul galaxiilor si acceleratia vitezelor lor cosmice (viteze de eliberare), asociata cu expansiunea universului, i-au facut pe specialisti sa presupuna existenta unei materii negre exotice si a unei ipotetice energii intunecate, de natura necunoscuta, care formeaza pana la 96% din continutul universului.

Materia cunoscuta – stele, planete, Terra si regnul viu cunoscut – reprezinta doar 4% din totalul universului, potrivit modelelor cosmologice concepute de specialisti in ultimele decenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*