Connect with us

Curiozitati

Studiu: Forma de spirala a Caii Lactee ar fi putut sa rezulte din coliziunea cu micuta galaxie a Sagetatorului

Published

on

Forma de spirala a Caii Lactee, ce contine circa 200 de miliarde de stele, printre care si Soarele, ar fi putut sa rezulte din coliziunea cu o galaxie pitica, potrivit unui studiu publicat, joi, in revista stiintifica britanica Nature.

Bratele spiralate ale Caii Lactee ar fi putut sa se formeze in urma a doua ciocniri cu micuta galaxie a Sagetatorului, ce ar fi avut loc in decursul ultimelor 2 miliarde de ani, potrivit simularilor realizate de cercetatorii de la Universitatea California, coordonati de Chris Purcell.

O noua coliziune este prevazuta sa aiba loc peste aproximativ 10 milioane de ani. Cand doua galaxii intra in coliziune, forta impactului “smulge” din amandoua galaxiile anumite stele, care formeaza dare lungi.

Ele au fost intinse progresiv in urma rotatiilor Caii Lactee si au format bratele actuale ale galaxiei si bratul din centrul ei. Soarele se afla pe unul dintre cele doua brate spiralate, la o distanta de circa 27.000 de ani lumina (un an lumina echivaleaza cu 9.460 de miliarde de kilometri) de centrul Caii Lactee.

Galaxia pitica a Sagetatorului este greu de observat, pentru ca se afla aproape de planul discului Caii Lactee, pe partea diametral opusa de partea in care se afla Soarele, in raport cu centrul galaxiei noastre.

In urmatorii 10 miliarde de ani, Galaxia Sagetatorului, recunoscuta in calitate de galaxie abia in 1994, va traversa din nou discul Caii Lactee.

Precedentele doua coliziuni au subtiat-o deja considerabil. Puternicul impact avut de aceasta galaxie pitica asupra galaxiei noastre s-a datorat mai ales masei “materiei negre”, invizibila si de natura necunoscuta, continuta de SagDEG, afirma autorii studiului.

Cand toata materia neagra a intrat pentru prima data in contact cu Calea Lactee, intre 80% si 90% din totalul acestei materii negre a fost smuls“, a declarat Chris Purcell.

Primul impact a creat instabilitati care au fost amplificate si care au format rapid bratele spiralate“, a adaugat specialistul american. Fortele gravitationale care se manifesta in centrul galaxiilor si acceleratia vitezelor lor cosmice (viteze de eliberare), asociata cu expansiunea universului, i-au facut pe specialisti sa presupuna existenta unei materii negre exotice si a unei ipotetice energii intunecate, de natura necunoscuta, care formeaza pana la 96% din continutul universului.

Materia cunoscuta – stele, planete, Terra si regnul viu cunoscut – reprezinta doar 4% din totalul universului, potrivit modelelor cosmologice concepute de specialisti in ultimele decenii.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Curiozitati

Studiu: Căsătoria nu înseamnă o sănătate mai bună!

Published

on

Studiu: Căsătoria nu înseamnă o sănătate mai bună!

O parte din mitologia căsătoriei, mult timp susţinută de specialişti în ştiinţe sociale, este că oamenii care se căsătoresc devin mai sănătoşi decât atunci când erau singuri. Dar trei mari studii metodologice sofisticate publicate în 2017 ne-au zdruncinat credinţa în această idee.

Într-unul dintre aceste studii, cercetătorii au monitorizat mai mult de 79.000 de femei din Statele Unite cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 ani pe o perioadă de trei ani, urmărind dacă s-au căsătorit (sau au început o relaţie serioasă), au divorţat sau s-au separat, sau au rămas singure. Autoarea Randa Kutob şi colegii ei au efectuat, de asemenea, măsurători fizice repetate ale mărimii taliei, ale indicelui de masă corporală şi tensiunii arteriale şi le-au întrebat despre fumat, consumul de alcool, exerciţii fizice şi obiceiurile alimentare. Cu o singură excepţie, fiecare constatare semnificativă favorizează femeile care au rămas singure în loc să se căsătorească sau care au divorţat în loc să rămână căsătorite. De exemplu, femeile care s-au căsătorit au luat mai mult în greutate şi au băut mai mult decât cele care au rămas singure.

Femeile care au divorţat mâncau mai sănătos, făceau mai multe exerciţii fizice şi aveau talii mai mici decât femeile care au rămas căsătorite. Singura excepţie a fost că femeile care au divorţat aveau mai multe şanse să înceapă să fumeze decât femeile care rămăseseră căsătorite.

În cel de-al doilea studiu, un sondaj pe durata a 16 ani asupra a peste 11.000 de bărbaţi şi femei din Elveţia, persoanele căsătorite au raportat o stare de sănătate generală mai proastă decât aveau atunci când erau singure, chiar ţinând cont de schimbările de sănătate care apar adesea odată cu vârsta.

În cel de-al treilea studiu, sociologul Dmitry Tumin a chestionat mai mult de 12.000 de adulţi din Statele Unite care s-au căsătorit pentru prima dată, pentru a vedea dacă au descris sănătatea generală ca fiind mai bună după ce s-au căsătorit sau era mai bună când erau singuri. El a descompus datele în mai multe moduri: a examinat căsătoriile bărbaţilor separat de cele ale femeilor; a efectuat analize separate ale căsătoriilor persoanelor născute în decenii diferite; a evaluat căsătoriile care au durat diferite perioade de timp.

În toate scenariile pe care le privea, cu o singură excepţie, cei care s-au căsătorit nu au raportat niciodată că sunt mai sănătoşi. Excepţia a fost în cazul celor mai în vârstă femei (născute între 1955 şi 1964) ale căror căsătorii au durat cel puţin zece ani, care s-au considerat puţin mai sănătoase.

Este o lovitură puternică – una din multe – dată ideii că mariajul este modalitatea ideală de a trăi. De mult timp, am acceptat ideea că dacă nu se grăbesc să se căsătorească, adulţii singuri nu vor avea parte de sex şi vor fi nefericiţi toată viaţa.

Dar se pare că oamenii singuri nu se mai sperie aşa de uşor – într-un număr fără precedent, ei merg înainte şi îşi trăiesc solitar viaţa, care este adesea mai sănătoasă şi mai satisfăcătoare decât în cazul celor căsătoriţi. În 2017, în cele din urmă, ponderea dovezilor ştiinţifice din cele mai sofisticate studii a fost de partea lor.

Sursa: Agerpres

Continue Reading

Curiozitati

Microfonul din priza ministrului Carmen Dan, o mare minciună!

Published

on

Dosarul deschis după ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a acuzat că a găsit un microfon în locuinţă a fost închis de procurorii de la Parchetul General.

Potrivit unor surse judiciare citate de mediafax.ro, fapta de violare de domiciliu nu există, fiind vorba despre două persoane care au intrat în locuinţa ministrului, cu acceptul surorii ei.

Este vorba despre doi foşti ofiţeri de informaţii, care ar fi fost chemaţi pentru a efectua un control prin care să verifice dacă există aparatură de intercepare.

Potrivit acelorași surse citate de mediafax.ro, microfonul nu a fost găsit în priza, ci ar fi fost plasat chiar de cel chemat sa îl descopere: ”Aparatul nu era funcţional şi nici nu avea loc în spaţiul în care a fost găsit”.

La sfârșitul anului 2017, Carmen Dan a depus o plângere la Parchetul General care a deschis un dosar penal pentru violare de domiciliu, după ce ministrul a anunțat că a găsit în casa sa un dispozitiv de ascultare ascuns într-o priză.

Continue Reading

Curiozitati

FOTO ExoMars TGO: Crater marţian acoperit cu gheaţă

Published

on

Sonda spaţială TGO, care face parte din programul ExoMars, aflată pe orbita planetei Marte, a transmis pe Terra primele sale imagini, care prezintă un crater marţian acoperit cu gheaţă, a anunţat joi Press Association.

Imaginile au fost realizate de sonda ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), aflată la altitudinea de 400 de kilometri deasupra formaţiunii Korolev, un crater acoperit cu gheaţă aflat în emisfera nordică a “Planetei Roşii”.

Imaginea craterului marţian Korolov a fost obţinută prin combinarea unui set de trei fotografii ce au fost realizate în culori diferite pe 15 aprilie.

Continue Reading

BACAU

SPORT

Facebook

diverse

diverse