Home » Diverse » Curiozitati » Stele-gigant: Imagini spectaculoase cu steaua Betelgeuse, în culorile curcubeului (FOTO/VIDEO)

Stele-gigant: Imagini spectaculoase cu steaua Betelgeuse, în culorile curcubeului (FOTO/VIDEO)

Observatorul Paranal din Chile a dat publicităţii cele mai recente fotografii ale stelei roşii Betelguese, una din cele mai mari şi strălucitoare corpuri cerești descoperite până acum în univers, informează Daily Mail.

Cu un diametru aproape egal cu orbita lui Jupiter şi de patru ori şi jumătate mai mare decât cel al orbitei Terrei, Betelgeuse îşi marchează ultima etapă a existenţei sale.

Imaginile preluate de Very Large Telescope (VLT) surprind şi nebuloasa ce înconjoară steaua, mult mai mare decât corpul în sine, măsurând o distanţă de 37 de miliarde de kilometri de la suprafaţa lui Betelgeuse, aproape de 400 de ori distanţa de la Pământ la Soare.

Supergiganţii precum Betelgeuse reprezintă ultimele etape ale vieţii unei stele-gigant. În timpul acestei scurte faze, steaua creşte considerabil în dimensiune, împrăştiind materie în univers.

Imaginile au fost surprinse în spectrul infraroşu, deoarece nebuloasa este eclipsată de luminozitatea stelei din centrul ei. Structura neregulată a materialului emis indică faptul că steaua nu împrăştie materia într-un mod simetric, experţii explicând prin acest fapt structura ciudată a nebuloasei.

Specialiștii cred că materia vizibilă în noile imagini este formată din particule de silicat şi oxid de aluminiu.

Cercul roşu din mijlocul nebuloasei are un diametru ce echivalează cu jumătate din întreaga orbită a planetei noastre, iar discul negru din fotografii este de fapt o suprafaţă foarte luminoasă, acoperită de specialişti pentru ca restul nebuloasei să poate fi vizibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*