Home » Diverse » Curiozitati » Spre Rusia: Polul nord magnetic se deplaseaza cu o viteza uimitoare: 60 de kilometri pe an!

Spre Rusia: Polul nord magnetic se deplaseaza cu o viteza uimitoare: 60 de kilometri pe an!

Polul nord magnetic se deplaseaza cu o viteza uimitoare: 60 de kilometri pe an. Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria omenirii, spun specialistii care avertizeaza: siguranta sistemelor de transport este pusa in pericol.

Oamenii de stiinta spun ca polul nord magnetic al Pamantului, care pentru doua secole a fost in dreptul unei insule pustii si inghetate din arhipelagul canadian, se relocheaza in acest moment.

Modificarea are loc extraordinar de repede, spun specialistii, care vorbesc despre o viteza considerata a fi “supersonica” raportata la perioadele in care s-au intamplat astfel de miscari in trecut.

Polul magnetic se deplaseaza spre Rusia cu 60 de kilometri pe an, scrie The Telegraph. Viteza aceasta este cu 30% mai mare fata de acum 10 ani.

Cum era si firesc, aceasta veste a nascut imediat speculatii cum ca polii magnetici ai Terrei ar fi pe punctul de a se inversa. Evident ca asa ceva ar insemna o catastrofa pe plan mondial, pentru ca orice sistem de navigatie ar fi dat peste cap, Nordul busolelor devenind Sud. Specialistii spun ca o astfel de inversare are loc de trei pana la sapte ori la fieacare un milion de ani.

Deja fenomenul creeaza probleme in aviatie. Aeroportul International Tampa, din Florida, Statele Unite si-a inchis o pista timp de o luna de zile pentru a o redesena si pentru a reloca anumite sectoare. Totul pentru ca acestea nu mai corespundeau coordonatelor actuale de pe busole.

Totul a trebuit sa fie schimbat, a fost un proiect foarte mare,” a declarat Brenda Geoghagan, un purtator de cuvant al aeroportului.

Rata actuala a miscarii polului nord magnetic dinspre Insulele Ellesmere, Canada spre Siberia, Rusia, este echivalenta pe busole cu un grad la fiecare 5 ani, potrivit calculelor facute de Administratia Federala a Aviatiei din Statele unite.

Autoritatea a decis, de asemenea, ca ar fi cazul sa reevalueze pistele aeroporturilor din intreaga tara la fiecare cinci ani. Deja pistele de la Fort Lauderdale si Palm Beach au fost si ele refacute.

Geologii cred ca polul nord magnetic (care este diferit de Polul Nord, cel prin care trece axa de rotatie a Pamantului), se schimba din cauza modificarilor petrecute in miezul Planetei.

Datele oficiale arata ca polul magnetic sa mutat inca din primele decenii ale secolului trecut spre nord-est, cu o viteza de aproximativ 15 kilometri pe an.

Aceasta viteza a inceput sa creasca in mod semnificativ din 1989 incoace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*