Home » Diverse » Curiozitati » O celebră fotografie a lui Hitler ar putea fi un fals impresionant

O celebră fotografie a lui Hitler ar putea fi un fals impresionant

Celebra fotografie a lui Adolf Hitler realizată de fotograful Heinrich Hoffmann, în care Furerul este imortalizat în mijlocul unei mulţimi de manifestanţi în sprijinul primului război mondial, la Odeonsplatz din Munchen, ar putea să fie un fals. Publicul larg va putea să se convingă de acest lucru abia acum, graţie deschiderii vineri, la Berlin, a expoziţiei ‘Hitler şi nemţii – naţiune şi crimă’ – scrie Die Welt.

În fotografie, potrivit publicaţiei, se vede chipul unui om foarte asemănător cu Adolf Hitler. Naziştii au recurs la această imagine pentru a demonstra cât de patriot şi apropiat de popor era Furerul.

Fotografia a devenit cunoscută chiar înainte de alegerile prezidenţiale din Germania în 1932, reprezentând un răspuns al naziştilor la acuzaţia de lipsă de patriotism din partea lui Hitler: în 1908, viitorul Furer nu a mers să servească în armata austro-ungară, atunci când a fost chemat sub arme. Dar imaginea a devenit faimoasă abia după venirea la putere a partidului nazist. În ajunul împlinirii a 20 de ani de la izbucnirea primului război mondial, ea a fost publicată de Völkische Beobachter, iar în 1936 a apărut în broşura propagandistică ‘Adolf Hitler: Omul şi poporul’.

În ciuda faptului că nu există probe directe care să demonstreze că fotografia este un fals, negativul fiind pierdut fără urmă, autenticitatea imaginii este pusă la îndoială chiar de reputatul expert în propaganda nazistă Bernd Sösemann. Dacă se va dovedi că istoricii au dreptate şi capul lui Hitler nu a fost iniţial în imagine, atunci nivelul prefesionist al fotografului Heinrich Hoffmann este impresionant, concluzionează ziarul.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.