Home » Diverse » Curiozitati » Noutati NASA: Endeavour, pentru ultima data in spatiu

Noutati NASA: Endeavour, pentru ultima data in spatiu

Un experiment fara precedent incepe maine, in spatiu. NASA trimite prin naveta Endeavour, lansata luni, satelitul numit AMS-02, un magnet gigant care are menirea sa caute radiatii cosmice si materie neagra.

Ambitiosul Alpha Magnetic Spectrometer este un imens magnet care cantareste 6.900 de kilograme si care costa 2 miliarde de dolari. El va fi dus pana pe Statia Spatiala Internationala vineri, de catre racheta Endeavour.Instrumentul va genera in permanenta un camp magnetic uniform si foarte puternic – de 3.000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului, scrie Space.com.

Asta atrage radiatiile cosmice incarcate cu particule din galaxii indepartate, iar o serie de senzori analizeaza proprietatile acestora.

A fost o adevarata provocare constructia acestui dispozitiv. A fost nevoie de 17 ani si 600 de fizicieni din 16 tari care sa munceasca la acest proiect si sa-l aduca in stadiu final.

AMS-02 a fost construit cu scopul de a descifra unele dintre cele mai mari mistere ale universului, precum existenta antimateriei sau natura materiei negre invizibila. Aceasta materie formeaza circa 25% din masa universului. Este pentru prima oara cand un spectrometru magnetic va fi trimis in spatiu.

AMS reprezinta fructul unei colaborari internationale, sub coordonarea profesorului Samuel Ting de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), laureat al premiului Nobel pentru fizica pe anul 1976 si initiator al acestui proiect stiintific ce va fi transportat de naveta Endeavour.

Aceasta este si ultima misiune spatiala a navetei Endeavour catre Statia Spatiala Internationala, penultima pentru o naveta americana.Lansarea navetei Endeavour, care are la bord sase astronauti, cinci americani si un italian, a fost initial prevazuta pentru 29 aprilie insa a fost amanata pana astazi. Lansarea a avut loc de la Centrul spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din statul Florida.

Endeavour, cea mai noua dintre navetele americane, a fost lansata pentru prima oara in mai 1992 si a fost construita pentru a inlocui naveta Challenger, distrusa in catastrofa din 1986.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*