Home » Diverse » Curiozitati » Mister istoric dezlegat! Vezi cum a murit faraonul Ramses al III-lea

Mister istoric dezlegat! Vezi cum a murit faraonul Ramses al III-lea

O echipa de egiptologi care a cercetat doua mumii gasite ingropate impreuna a rezolvat un mister vechi de peste 3.000 de ani. Ei au acum dovada clara a uneia din cele mai vechi lovituri de stat din istorie si a unei crime infioratoare.

Echipa condusa de cunoscutul egiptolog Zahi Hawass a analizat mumia faraonului Ramses al III-lea si a mumia unui tanar, care fusese ingropat alaturi de el.

Testele genetice au demonstrat ca erau tata si fiu, iar faraonul a murit dupa ce i-a fost taiat gatul cu un pumnal, scrie USA Today.

Astfel iese la lumina misterul notat foarte vag in documentele antice egiptene despre o tentativa de lovitura de stat, din anul 1155 i.Hr.

Atunci, una din sotiile secundare ale faraonului (regină-consoartă de rang secund Tiyi) a pus la cale sa-l asasineze, in timpul unei vizite in harem.

Ea dorea ca fiul ei, Pentawer, sa devina faraon in locul tatalui sau, insa, potrivit legii egiptene, mostenitorul de drept al tronului era fiul lui Ramses cu sotia lui principala, Isis (Iset).

Tentativa ar fi esuat, scriu documentele egiptene, iar cei implicati au fost condamnati la moarte. Printre ei se aflau mai multe sotii din haremul faraonului, nobili de la curte si chiar un preot.

Pentawer, cel pentru care se pusese la cale lovitura de stat, ar fi fost lasat sa se sinucida, avand astfel parte de o moarte demna. Nicaieri nu scria insa ce se intamplase cu faraonul Ramses.

Acum, egiptologii au aflat ca el nu a supravietuit atacului, rana de la gat fiind mult prea adanca.

Iar fiul sau a avut o soarta mult mai umilitoare decat scriu papirusurile egiptene: el a fost strangulat, murind in agonie, dupa cum se vede si pe chipul mumiei sale (foto dreapta), expusa la Muzeul din Cairo.

Pedepsirea lui a continuat si dupa moarte, trupul mumificat fiind invelit intr-o piele de capra, nu in panza de in, cum se cuvenea unui fiu de faraon.

Abia acum, dupa mai mult de 3.000 de ani de la moartea, trupul lui a fost identificat fara urma de indoiala. Pana acum egiptologii ii spuneau “Barbatul E”, identitatea sa nefiind cunoscuta. In Egiptul antic, cel mai cumplit blestem era ca un om sa fie ingropat fara nume.

Sursa: USA Today

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.