Home » Diverse » Curiozitati » “Lumânarea de seu” – prima poveste a lui Hans Christian Andersen ?

“Lumânarea de seu” – prima poveste a lui Hans Christian Andersen ?

O scriere considerată prima poveste a lui Hans Christian Andersen a fost descoperită în arhivele din localitatea daneză Funen, de lângă Odense, oraşul natal a autorului, relatează joi BBC News.

“Nu am nicio îndoială că Andersen este cel care a scris-o”, a declarat expertul Ejnar Stig Askgaard, vorbind despre o descoperire “senzaţională”. Manuscrisul a fost găsit pe fundul unei cutii în arhiva locală.

“Lumânarea de seu” este povestea unei lumânări lăudate care se înnegreşte şi devine neglijată până când frumuseţea interioară îi este recunoscută şi aprinsă.

Experţii sunt de părere că povestea de 700 de cuvinte, dedicată lui “Mme Bunkeflod, de la devotatul ei HC Andersen”, a fost scrisă în anii 1820. Manuscrisul este, probabil, o copie a celui original, care s-a pierdut.

Se crede că dna Mrs Bunkeflod a fost o văduvă pe care Andersen o vizita şi de la care împrumuta cărţi în copilărie.

Cotidianul danez Politiken a tradus şi publicat deja o versiune în limba engleză a poveştii.

Născut la Odense în 1805, fiu al unui cizmar şi al unei spălătorese, Andersen s-a concentrat pe scrierea de poezii, înainte de publicarea primei sale cărţi de poveşti, în 1835. Sutele sale de poveşti au fost traduse până astăzi în peste 100 de limbi.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*