Home » Diverse » Curiozitati » Fenomen cosmic fenomenal: O gaură neagră a înghițit o stea!

Fenomen cosmic fenomenal: O gaură neagră a înghițit o stea!

Un satelit NASA a surprins imagini cu un fenomen cosmic fenomenal care se petrece la aproximativ o data la o sută de milioane de ani într-o galaxie. Imaginile surprinse arată cum o gaură neagră imensă înghite o stea, procedeu care a uimit chiar și oamenii de știință, care au mai văzut astfel de procese cosmice, însă nu și procesul în sine.

Detalii fenomenului rar au fost publicate în ultima ediție a revistei Nature, unde se arată că gaura neagră se găsește în constelația Draco, potrivit ibtimes.com.

„Este pentru prima dată când vedem una din aceste mari găuri negre, care pornesc de la a fi silențioase și ajung să devină foarte mari și gălăgioase, în timp ce produc o lumină puternică și cantități mari de radiații”, a declarat  autorul studiului, omul de știință Davide Lazzati, de la Universitatea din North Carolina.

„Incredibil, această sursă încă produce radiații X și poate rămâne luminoasă încă un an de zile, timp în care satelitul o poate observa. Se comportă ca nimic altceva ce am văzut până acum”, a spus omul de știință David Burrows, profesor de astronomie de la Pennsylvania State University.

Potrivit noilor studii, mărimea aceste găuri negre ar putea fi de două ori cât masa celor patru milioane de găuri negre din centrul galaxiei Calea Lactee.

Cum poate fi înghițită o stea?

Pe măsură ce o stea se îndreaptă spre o gaură neagră, este atrasă de presiune, care transformă gazul într-un disc ce se rotește în jurul găruii negre, încălzindu-se puternic.

O gaură neagră este o porţiune de spaţiu cosmic cu o masă imensă şi un câmp gravitaţional asemenea. Acest lucru face ca toate corpurile din apropierea ei să fie atrase în ea. Gravitaţia este atât de mare, încât nicio rază (particulă) de lumină din interiorul găurii nu are energie suficientă pentru a scăpa în afară.

Cea mai apropiată gaură neagră de sistemul nostru solar se află la o distanţă de 1.500 de ani lumină, în Constelaţia Săgetătorului.

Un comentariu

  1. Ce …ula me de fake mai ii si asta

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*