Home » Diverse » Curiozitati » Eta Carinae, supernova care ar putea distruge viaţa de pe Terra

Eta Carinae, supernova care ar putea distruge viaţa de pe Terra

Sistemul stelar Eta Carinae este unul dintre cele mai mari şi mai strălucitoare din galaxia noastră, Calea Lactee, şi are o masă de 90 de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Acest sistem stelar conţine însă şi o parte întunecată: ar putea aduce sfârşitul tuturor formelor de viaţă de pe Terra, informează Daily Mail.

Totuşi, experţii spun că acest lucru este “extrem de puţin probabil”, însă ei nu au înlăturat complet această posibilitate.

“Mai simplu spus, Eta Carinae este un butoi super-uriaş de pulbere stelară, care a ajuns aproape de finalul fuziunii sale”, se afirmă într-un articol publicat în revista Scientific American.

“Ar putea, de fapt, să fi murit deja, iar lumina care poartă vestea despre moartea sa cataclismică ar putea să se îndrepte spre noi chiar acum”, precizează autorii aceluiaşi articol.

Eta Carinae, denumită şi “steaua morţii“, este un sistem stelar situat la 7.500 de ani-lumină de Terra, aflat pe punctul exploziei care îl va transforma într-o supernovă.

Unii oameni de ştiinţă consideră că supernova Eta Carinae ar putea genera o explozie de raze gamma (GRB) – una dintre cele mai strălucitoare explozii din Univers.

La rândul ei, această explozie de raze gamma ar putea să distrugă stratul de ozon din jurul Terrei, ucigând toate formele de viaţă de pe planeta noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*