Home » Diverse » Curiozitati » “Efectul Yarkovsky”, una dintre cele mai ciudate şi mai puternice forţe cosmice

“Efectul Yarkovsky”, una dintre cele mai ciudate şi mai puternice forţe cosmice

Este unul dintre cele mai ciudate şi mai puternice fenomene şi are un efect cu potenţial devastator: mută asteroizii de pe triectoriile lor, iar acest lucru ar putea fi fatal Pământului.

Se numeşte “Efectul Yarkovsky”, iar oamenii de ştiinţă avertizează că este una dintre cele mai ciudate şi mai puternice forţe cosmice.
“Efectul Yarkovsky” face ca radiaţia solară absorbită şi re-radiată în spaţiu sub formă de căldură să dea un impuls suplimentar asteroidului, modificându-i traiectoria.

Constatarea a pornit de la masurarea unui mic asteroid, denumit 1999 RQ36, care este asteptat sa aiba un posibil impact cu Pamantul in 2135. Asteroidul a deviat 160 de kilometri, ca urmare a efectului Yarkovsky, informeaza Daily Mail.

“Acest efect Yarkovsky poate pune îndepărata sau apropia un asteroid de Pământ”, spune cercetătorul Josh Emery, de la Universitatea Tennessee, Knoxville. “Este crucial să înţelegem cât mai bine această forţă, pentru că astfel vom putea afla când şi dacă un asteroid va lovi Planeta”.

Concluziile lui Josh Emery s-au bazat pe datele furnizate de telescopul Spitzer Space al NASA, acestea fiind cruciale pentru determinarea efectului. El a masurat caracteristicile termice ale asteroidului 1999 RQ36 utilizand emisiile in infrarosu.

Asteroidul, care are un diametru de 500 de metri, este asteptat sa treaca la distanta de 353.980 de kilometri fata de Pamant, in anul 2135. La aceasta departare, distanta fiind relativ redusa fata de Pamant, traiectoria asteroidului devine imposibil de prezis cu exactitate.

Efectul Yarkovsky a fost botezat asa dupa numele unui inginer rus din secolul al XIX-lea, care a emis pentru prima data aceasta teorie, referitoare la obiectele spatiale. Efectul este dificil de masurat, in cauza ca este infinit de mic.

Savanţii au identificat mai mulţi asteroizi ale căror traiectorii se arată periculoase pentru Pământ; în unele cazuri, efectul Yarkovsky nu poate decât să înrăutăţească lucrurile.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.