Home » Diverse » Curiozitati » Dreadnoughtus schrani: cel mai mare dinozaur descoperit vreodata

Dreadnoughtus schrani: cel mai mare dinozaur descoperit vreodata

Scheletul unui dinozaur cu dimensiuni uriaşe, care a trăit în urmă cu 77 de milioane de ani în America de Sud şi cântărea cât 10 elefanţi, a fost descoperit în Argentina, au anunţat, joi, paleontologii americani.

Noua specie de dinozaur, a cărei descriere a fost publicată în revista Scientific Reports, aparţine familiei titanozaurilor, alcătuită din dinozauri erbivori gigantici, care au trăit în număr mare în acea regiune în cretacicul superior.

Oamenii de ştiinţă estimează că animalul, al cărui gât foarte lung măsura aproximativ 26 de metri, avea o greutate de aproximativ 60 de tone.

“Cântărea cât 10 elefanţi din Africa şi cât şapte Tyrannosaurus rex”, cel mai cunoscut dintre dinozauri, a declarat Kenneth Lacovara, profesor de paleontologie la Universitatea Drexel din Philadelphia, care a descoperit scheletul acestui animal în sudul Patagoniei, în Argentina

În plus, scheletul arată că animalul nu îşi terminase perioada de creştere în momentul morţii sale.

“Este de departe cel mai bun exemplu pe care îl avem dintre toate vieţuitoarele uriaşe care au trăit pe planeta noastră”, a declarat Kenneth Lacovara.

În timpul a patru campanii de săpături, între 2005 şi 2009, paleontologii au reuşit să găsească peste 70% din schelet, cu excepţia oaselor capului. Acest procent este considerabil mai mare în comparaţie cu cele pentru scheletele altor titanozauri descoperite în trecut.

Cercetătorii dispun practic de toate oasele membrelor inferioare şi superioare, inclusiv un femur lung de 1,8 metri şi un humerus.

Cu ajutorul acestor oase, savanţii au alcătuit un portret detaliat al animalului şi au putut să calculeze cu un grad mare de precizie dimensiunile impresionante ale acestuia.

Noul dinozaur a fost denumit “Dreadnoughtus schrani”, “dreadnought” însemnând “cel care nu se teme de nimic” în engleza veche.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.